Še ena iz avtobusnih logov…

10.08.2009Javno

Oglaševanje na avtobusih je očitno doživelo preporod. Po bolj ali manj statičnih papirnatih oglasih, ki so jih obešali po avtobusih v preteklosti, imamo sedaj na določenih zelencih celo video oglase.

The new era of advertising? No, bolj obljubo video oglasov, saj zaenkrat celotna zadeva oglašuje samo sebe oziroma proizvajalca oglaševalske rešitve. Ko bo zadeva enkrat zagnana v celoti, si predstavljam migajoče podobe na zaslonih, ki jih vidite na pripeti sliki.

Migetajoče oglase sem videl samo še na londonski podzemni, a tam so oglaševalci ubrali boljšo pot. Sedeži so namreč razporejeni ob strani, oglasne videoplošče pa nameščene nad njimi, po celotni dolžini vagona. Tako je med vsakim potnikom in oglasom približno enaka razdalja, kar zmanjšuje moteči faktor in oglase ne poriva preveč v ospredje.

Slovenci smo pač drugačni in hočemo stvari delati po svoje. Table so na avtobusih na neprimernih mestih, dvakrat bolj, če bodo podpirale tudi zvočne oglase. Kot je že iz slike razvidno, je zaradi tabel nemogoče sedeti na sedežih, ki so nameščeni neposredno pred tablo, saj se ob dolgi vožnji in utripajočih oglasih kaj kmalu zna zgoditi, da bodo človeku očesna zrkla stekla na tla. Po drugi strani pa se je tem oglasnim panelom zelo enostavno izogniti (če ravno ne sediš neposredno pred njim), saj ti ni potrebno gledati naravnost. Na londonski podzemni se oglasom ni mogoče izogniti (razen če zapreš oči), kar je tudi namen takega oglaševanja.

 

4 komentarjev na “Še ena iz avtobusnih logov…

 1. Primož Jakin

  S temi mojstri, ki imajo čez video oglase v ljubljanskih avtobusih (http://www.gem.si/si/oglasevanje_na_gemu/koncept_… sem govoril na letošnjem SOFu, kjer so imeli svojo "stojnico" (v bistvu kao maketo avtobusa:) . Čisto kul ekipa – in vprašal sem jih tudi točno isto stvar, ki si jo ti izpostavil: kako bo z zvokom.
  Takrat so mi rekli, da zvok bo, da ima nadzor nad njim kao šofer (?) in da je to kul. Meni se je zdelo čudno, kdo bo oglas v avtobusu poslušal, kdo ga sploh hoče poslušati (sploh ker bodo kar naprej ene in iste stvari) in kako se bo v končni fazi vse skupaj teplo še z radiem, ki ga imajo na LPPjevih busih pogosto prižganega.
  Po medlih odgovorih sem dobil občutek, da o tem v bistvu še niso razmišljali…

  Postavitev je nerodno izgledala že takrat, samo zaslona na naših busih pravzaprav nimajo kam drugam dat?

   
 2. dr. Onyx

  Sprašujem se, če jaz plačam polno ceno karte, ali sem dolžan za to gledati še oglase? Isto me moti v kinu. Jaz njim plačam 4 € za ogled filma, oni se me upajo za denar pa še posiljevati z reklamami na začetku! Prav, samo potem naj bo cena "sponzoriranega" filma 2 €. Je pa res, da so najbolj učinkovita oglaševalska mesta tista, kjer imaš zbrano na kupu čim bolj ciljno publiko in ta se ne more nikakor izmakniti oglasnemu sporočilu.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.