Še pred pol leta sva se pogovarjala, da bi bilo fino oditi v 3D kino in tam z očali videti koncert skupine U2, ker je to najboljši približek pravi stvari. No, po včerajšnji noči lahko na totem koncertov zarežem še eno črtico. Kralje sva namreč videla v Zagrebu.

Stadion je bil tokrat neprimerno večji od dvorane, v kateri je igrala Metallica, U2 pa so na sredini stadiona zgradili nekaj, kar bi lahko Michael Bay porabil v tretjem delu serije o Transformerjih. Okrog odra je bila t.i rdeča cona, v kateri so bile karte še enkrat dražje kot v klasičnem parterju, je bila pa prednost rdeče cone tudi v tem, da se je nad njo pri določenih komadih sprehajalo njegovo visočanstvo, Bono.

Presenetili sta že predskupini, The Hours in Snow Patrol, kjer je kitarist igral kar z mavcem na roki. Če bi se moral odločiti, bi dal točko prednosti skupini The Hours, vseeno pa je bilo vse skupaj veliko boljše kot predskupini v Milanu. U2 so nastopili z rahlo zamudo malo čez devet, setlista pa je bila naslednja:

U2 Setlist Stadium Maksimir, Zagreb, Croatia 2009, 360° Tour

Izpolnili so skoraj vse moje glasbene želje, ki sem jih imel pred koncertom, za čisto desetko bi morali zaigrati še Elevation[1. tako kot dan poprej] , ampak ne bomo komplicirali. Vseeno mi še vedno niso jasni komadi zadnjega albuma, saj mi tudi v živo niso ne vem kako všeč. Moji vrhunci [2. tudi po petju oziroma dretju] so bili Mysterious ways, Vertigo, One in Moment of Surrender.

U2@Maksimir stadium (Zagreb) U2@Maksimir stadium (Zagreb)

U2@Maksimir stadium (Zagreb) U2@Maksimir stadium (Zagreb)

U2@Maksimir stadium (Zagreb) U2@Maksimir stadium (Zagreb)

Vizualna podpora petju je bila fenomenalna in “robot” ter ogromni videozasloni so res prišli do izraza. Zvok sam se mi je zdel malo slabši kot v Milanu, najbrž je to posledica odprtega prostora in malo večje razdalje od zvočnika. Ljudje so bili navdušeni celo nad najnovejšimi komadi, vzdušje je bilo zelo v redu.

Pri U2 me je še na posnetku koncerta iz grada Slane na Irskem zmotila ena stva. U2 so profesionalci v prodajanju. Po eni strani še bolj kot Metallica, čeprav se mi zdi James bolj karizmatičen od Bona. Ne vem, vsa ta Bonova politizacija glasbe se mi zdi malo…za lase privlečena. Nikoli nisem maral moraliziranja, pa čeprav gre za stvari, na katere bi morali opozarjati.

Kar se potovanja tiče, moram malo pojamrati. Drugič bom raje izbral avtobus, saj se je vlak vlekel kot kurja čreva in se mi je zdelo, da smo se zadnjič z avtobusom v Milano vozili manj časa kot tokrat z vlakom v Zagreb. Je pa res, da bi, sodeč po odzivih drugih blogerjev, ki so šli v Zagreb z busom, pizdil še bolj. Tako da sva jo konec koncev kar poceni odnesla…

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan