The Road

13.08.2009Recenzije

Po cesti hodita oče in sin. Za njima je nič. Pred njima tudi. Apokalipsa se je že zgodila, sedaj je treba preživeti stanje po njej.

Za Cormac McCarthyja sem prvič slišal v filmu “No country for old men”. Film se mi je zdel ob prvem gledanju zelo zmeden in šele ob zbranem drugem gledanju sem opazil detajle in namige, ki sem jih prvič spregledal. Zdi se mi, da bo podobno z “The Road”, ki jo bodo ekranizirali letos jeseni.

Glavnino knjige sestavljajo dialogi in notranji monologi očeta in sina, medtem ko o samem razlogu za pot in katastrofo ne izvemo. Štefančič je dilemo dobro povzel v svojem članku, ko je zapisal (parafraziram): “Če si preživel apokalipsko, zakaj bi se o tem pogovarjal?

Prva stvar, ki sem jo opazil, je bil manko poglavji. Knjiga se bere kot potopis, kot social feed, če hočete, kjer se nič ne začne in nič ne konča. Zadeve trajajo. Zgodba bi bila lahko še veliko daljša, pa se ne bi spremenilo nič. Še vedno bi, tako kot oče in sin, tudi bralci tavali v sivini sveta, kjer je zgodbo in razloge vzel isti dogodek, ki je vzel tudi vse ostalo, kar dela ta svet naš.

Na trenutke zadeva spominja na The Stand avtorja Stephena Kinga. Vseeno je veliko manj konfrontacijska in veliko bolj naključna. The Stand ima jasno dodelano zgodbo, medtem ko se je zgodba na Cesti prepuščena bralcem. Kam gresta, zakaj ravno tja, od kod prihajata in podobno…

Knjiga zanimira, pritegne in šokira. Hkrati je zelo tolerantna do bralčeve domišljije, ki ji pušča prosto pot pri zasipavanju lukenj na Cesti. Zagotovo to ne bo moj zadnji McCarthy…

 

2 komentarjev na “The Road

 1. dr. Onyx

  Si morda že bral knjigo Roadside Picnic, ki je bila podlaga za film Stalker Andreia Tarkovskega (plus seveda računalniška igra z istim naslovom)? Po opisu sodeč sodi The Road v podobno kategorijo. Kot kaže pa ta knjiga še ni prevedena v slovenščino, ker jo nekako na spletu ne najdem, razen če ni pod kakšnim drugim imenom.

   
  1. edemokracija

   The Road po moje še ni prevedena. Picnica pa ne poznam, ob priliki bom preveril še to. Načeloma sem se pri The Road nadejal bolj falloutovskega vzdušja, ampak je knjiga čisto drugačna…

    

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.