Da človek kvalitetnega izgleda svojega bloga ne bo dobil že narejenega na spletu, mi je bilo jasno že ob prejšnji prenovi portala E-demokracija.si. Vsako leto portal namreč postane pretesen in ga je treba širiti. Dosedaj sva zadevo reševala z iskanjem novih predlog, letos pa sva se zadeve lotila malo drugače…

1. Načrt

Najprej zadevo sčaraš na papirju. Oziroma ta del prepustiš Barbari, ker pač zna. Ker sva se dosedaj vedno zaklala s prevelikim številom novih idej, ki sva jih hotela izpostaviti, sva tokrat zadevo planirala vnaprej z dodatnimi prostori, ki jih lahko aktivirava v primeru, “da zagusti”. Seveda zadeva ni mišljena kot neskončno dodajanje novih oken, ampak za nekaj časa bo. Upam.

V načrtu sva novice potisnila v rahel drugi plan, saj so na vrhu sicer izpostavljene vsebine, vseeno pa se ta klasični, wordpressovski seznam novic pojavi šele nižje na strani. Po zaslonu se ni treba premikati z miško, vse paše na 1024×786, vseeno pa zadeva izpade bolj resno in manj blogersko.

Glavna težava skoraj vseh wordpress izgledov, ki sva jih pregledala, je bila ta obsedenost z seznamom vsebine, medtem ko se s splošnim izgledom in funkcionalnostjo ukvarja zelo malo templatarjev. Tudi tiste plačljive, ki naj bi bile po pravilu boljše, so iste. Zato sva to že v načrtu obrnila in zadevo zgradila bolj na posameznih sklopih vsebine.

2. Sečnja

Z narejenim načrtom sem se odpravil študirati WordPress sistem. Stolpci in ločevanje vsebine znotraj sklopa [?php wp_content php?] so preveč zakomplicirani in človeku ne puščajo dovolj možnosti za spremembe, zato sem se odločil, da bom zadevo revolucionariziral in [?php wp_content php?] vrgel stran. Na naslovni strani tako ni enega koščka vsebine, je pa polno…naprednih vtičnikov (widgets). S tem na en mah rešimo dva problema – pretirano vertikalno razporeditev vsebin, ki je tipična za blogovsko srenjo, hkrati pa omogočimo enostavno osveževanje vsebine, saj se vse dogaja s parimi kliki.

Tukaj bi se zahvalil Martinu Hribarju in Mateju Vajdi, ki sta dejansko izpeljala celotno zadevo, medtem ko sem bil jaz bolj ali manj dežurni težilec.

3. Pomagajo tudi vtičniki…

Da je WordPress najboljši CMS na svetu, sem že večkrat omenil in za tem stojim. Kar mu daje največ moči, so plugini oziroma vtičniki, ki širijo funkcionalnosti osnovnega sistema na neskončnost. Spodaj navajam seznam vtičnikov, ki trenutno tečejo na portalu E-demokracija.si in brez katerih bi vse skupaj izgledalo zelo klavrno:

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan