Da je twitter nova modna muha, dokazuje tudi vedno večja korporativna raba, ki pa ni brez napak. Preglejmo nekaj dobrih praks rabe Twitterja in izpostavimo nekaj napak, ki se jim je dobro izogniti, na koncu pa skupaj sestavimo seznam vseh korporativnih Twitter računov v Sloveniji.

Twitter je orodje za ustvarjanje mikroblogov – zapisov, ki so dolgi do 140 znakov. Nekateri pravijo, da gre za IRC 21. stoletja, drugi pa, da je zadeva evolucijski naslednik klasičnih blogov, kjer so zapisi praviloma daljši. V povprečju se uporabnik Twittra na dan oglasi šestkrat, štirideset odstotkov vse vsebine pa ima “zelo neuporaben” značaj.

Twitter so pograbile tudi korporacije in medijske hiše. Seznam uporabnikov z navečjim številom spremljevalcev nam pokaže, da na prvih desetih mestih ni navadnega smrtnika, temveč lestvico sestavljajo hollywoodske in ameriške politične ter medijske osebnosti.

Naštejmo nekaj dobrih praks korporativne rabe storitve Twitter:

  • Račun je nedvoumno povezan s podjetjem
  • Račun ima navedenega skrbnika z imenom in priimkom
  • Priporočeno je razviti frekvenco objavljanja in jo vzdrževati
  • Namesto, da posamezni račun vežemo na določen dogodek, raje znotraj istega računa promoviramo več dogodkov, ločujemo oziroma povezujemo pa jih s značkami.

Se spomniš še kakšne?

Pogoste napake:

  • Twitter račun vzpostavimo samo za določeno obdobje in ga po tem zanemarimo
  • Računu pozabimo dodeliti skrbnika oziroma ga nejasno povežemo s podjetjem
  • Ignoriramo občinstvo in oddajamo predvsem enosmerno
  • Na računu podjetja mešamo zasebna in korporativna obvestila

Se spomniš še kakšne?

V Sloveniji sledimo trendom in tako lahko na Twitterju najdemo kar nekaj slovenskih podjetji, ki storitev uporabljajo bolj ali manj uspešno.

Obvestilo:

Seznam je mišljen dobronamerno, če bi radi koga premaknili v drugo kategorijo oziroma ga spremenili, mi prosim to sporočite v komentarjih. Cilj ni skregati občinstva, temveč pripraviti nek pregled scene, ki bi lahko služila za naslednje analize.

Sledi nepopoln seznam medijskih hiš, javnih oseb (ta kategorija je malo “škakljiva”, upam, da nisem koga užalil), politikov in predstavnikov podjetji, ki aktivno in redno uporabljajo Twitter (če sem kakšnega zgrešil, ga prosim dodajte v komentarje tega prispevka, ne dodajajte oseb, ki so Twitter uporabljale samo v določenem obdobju). Vrstni red je nepomemben, povezav do računov ni iz principa, za orientacijo mi je služil spomin in povezave pri tistih osebah, ki jih spremljam sam:

Mediji:

Nevladne organizacije

Politične osebnosti:

Slovenske javne osebnosti:

Slovenska podjetja:

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan