Da so tudi učitelji ljudje učenec ponavadi izve šele po tem, ko ga že nehajo učiti. Učenci učitelja in pisatelja Frank McCourta so imeli srečo, da so to vedeli od prvega dne učenja…

Tole knjigo sem našel čisto po naključju, saj sem najprej prebral recenzijo v časopisu The Times. Noter je bil hecen odlomek o kreativnem načinu učenja, ki me je spodbudil k temu, da sem knjigo naročil in jo tudi prebral.

Gre za avtobiografijo, v kateri se avtor ne ukvarja s celotnim potekom svojega življenja, ampak se osredotoči na sredinski del, v katerem je poučeval na različnih ameriških šolah.

Pri poučevanju angleškega jezika oziroma predmeta literature in pisanja se McCourt ukvarja s težavami pozornosti in kontekstualizacije dolgočasne slovnice in ostalih prvin pisanja, hkrati pa inspiracijo črpa iz drugih obdobjih svojega življenja, v katerih je delal kot pristaniški delavec, bil ameriški vojak in podobno.

Na šolah, kjer je poučeval, je bil McCourt zelo drugačen od ostalih učiteljev. Medtem ko so drugi skušali vzpostavljati avtoriteto in nadzor nad razredom, je Frank bolj zagovarjal princip teka s tokom. Učence je poslušal, se od njih učil in prilagajal tematiko ure tako, da so se učenci počutili bolj vključeni v proces učenja.

Zanimivo, da kritiki McCourta uvrščajo med t.i. misery memories, tudi Teacher Man se začne zelo pesimistično. Takole pravi v uvodu:

If I knew anything about Sigmund Freud and psychoanalysis I’d be able to trace all my troubles to my miserable childhood in Ireland. That miserable childhood deprived me of self-esteem, triggered spasms of self pity, paralyzed my emotions, made me cranky, envious and disrespectful of authority, retarded my development, crippled my doings with the opposite sex, kept me from rising in the world and made me unfit, almost, for human society. How I became a teacher at all and remained one is a miracle and I have to give myself full marks for surviving all those years in the classrooms of New York. There should be a medal for people who survive miserable childhoods and become teachers, and I should be first in line for the medal and whatever bars might be appended for ensuing miseries (Vir).

Zdi se mi, ga je zgodba literarno olepšana, a vseeno dovolj realistična in zanimiva, da človeka potegne in ga drži do konca. Prigode z učenci, razmišljanje o vlogi učitelja, komunikacija s starši – vse to je zapakirano v pestro in zabavno zgodbo, ki s svojimi tragično-komičnimi odlomki zanimira bralca. Pa še to – ko sem jo začel brati, nisem vedel, da je Frank pred kratkim umrl in da obstaja prevod knjige v slovenščino.

Število strani: 272
Cena: 10 €

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan