In zadnji bodo prvi. Skupina Rammstein na Dunaju je z eksplozijo zaključila mojo koncertno sezono in me skoraj prepričala, da jih grem marca naslednje leto še enkrat poslušat v Zagreb…Rammsteine sva odšla na Dunaj poslušati čisto po naključju. Če bi bil koncert med tednom ga najverjetneje sploh ne bi mogla ujeti zaradi službe, tako da so se nama zvezde in organizatorji namehnili in zadevo naplanirali na soboto. Zadnji album je pozitivno presenetil, na njem pa skorajda ni skladbe, ki bi izzvenela v prazno – Nemci so pač učinkoviti.

Za predskupino so bili napovedani Combichrist in moram reči, da zadeva zveni zelo dobro. Šefica sicer trdi, da so dvojni bobni sicer zelo dobri, da pa bi se morali znebiti kričanja glavnega pevca, vseeno pa bom to opazko zaenkrat ignoriral in napisal, da gre za zelo dober industrijski bend.

Po zadnjem komadu predskupine, ki je pospravila svojo opremo, je oder ostal prazen. Nič ni ostalo na njem in čudil sem se, od kje bodo zdaj Rammstein privlekli vso svojo kanonado. Nato se je dvorana zavila v temo, zadnja stena odra pa se je začela rušiti.

In potem se je začelo. Preigrali so vse svoje albume, s setlisto sem bil zelo zadovoljen. Mogoče bi Weisses Fleisch zamenjal z Du reichts so gut, ampak to je niansa. Vse ostalo je bilo izvedeno con gusto, zadeva pa zveni še bolje kot na albumih.

Setlist:

Rammleid
B******
Waidmanns Heil
Keine Lust
Weisses Fleisch
Feuer Frei
Weiner Blut
Fruhling In Paris
Ich Tu Dir Weh
Die liebe ist fűr alle da
Benzin
Links 2 3 4
Du hast
Pussy

Sonne
Haifisch
Ich will
Engel

Potrudili so se tudi scenski delavci in pirotehniki in na koncu sva ugotovila, da še dobro, da sva tokrat izbrala sedeže na tribuni, saj sva imela boljši pregled kot v parterju, kjer je po moje zadeva izgledala bolj kot desant na Drvar. Z dvignjenega položaja sva imela pregled nad celotno bitko, vključno z (zaigranim?) prepirom med Tillom (pevcem) in Flakejem (klaviaturistom).

Poleg ognjemeta in igranja z lučmi so imeli Rammstein na zalogi še nekaj trikov v obliki dodatnih scenskih artefaktov (kad, v katero je Till vrgel Flakeja in ga nato iz višine polil z ognjem, na vrvico obešene eksplodirajoče lutke in podobno), celotna izkušnja pa je zato dobila določene primesi gledališče igre. Kjer vse gori.


Created with Admarket’s flickrSLiDR.

Od vseh koncertov, ki sem se jih udeležil letos, so bili Rammstein na Dunaju najboljši. Metallica je sicer blestela v komunikaciji z občinstvom in energijo, vseeno pa so imeli Nemci na svoji strani teater in zelo dober repertoar. Bravo, bravo in še enkrat bravo!