Kamero Flip Mino HD sem dobil v dar kot eden od osemdesetih blogerjev, ki so se udeležili blogerskega tekmovanja Think about it v Kopenhagnu. Malo dolgo je trajalo, da sem se spravil k pisanju recenzije, ampak vseeno…

Koncept Flip kamer mi je najprej predstavil Jonas pred dvemi leti, ko je na Blogresu predaval o užitkih in mučenju pri spletnem videu. Potem sem nanje kar malo pozabil, predvsem zaradi tega, ker zadeve ni mogoče dobiti v Sloveniji, malo pa zaradi tega, ker mi priročnost in lahkost kamere nista kaj dosti pomenila.

Nato je prišel Kopenhagen in v roki sem držal škatlo s kamero, kablom za priklop na televizijo in knjižico z navodili. To je bilo vse. Zadeva se napaja preko USB vtiča, preko katerega tudi letijo podatki. Ker je imela moja verzija v imenu še HD, je to pomenilo, da snema video v formatu mp4 in z resolucijo 1280 x 720, podatke pa zapisuje na flash disk, ki prenese do šestdeset minut materiala.

Flip Mino HD usb port

Flip Mino HD comparison

Ker je zadeva zelo majhna (na sliki lahko vidite primerjavo z Nokia E71 in iPod Touch), gre v vsako torbico, vseeno pa na račun velikost žrtvujete objektiv in možnost snemanja na daljavo. Tako me je kamera pozitivno presenetila pri snemanju od blizu in razočarala pri snemanju na daljavo. Sicer ima kamera na voljo digitalni zoom, a jebiga, levov se s tem ne da posneti. Zelo pomembna je tudi svetloba, saj se pri idealni osvetlitvi kvaliteta posnetka zelo izboljša, medtem ko je pri slabi luči bolje vse skupaj ugasniti.

Primer od daleč:

Primer od blizu:

Razlika je očitna!

Še ena prednost je že omenjeni format snemanja, saj kamera avtomatično snema v formatu mp4, ki ga poznajo vsa večja odložišča videa na spletu (YouTube, Vimeo…). Tako je posnetek lahko na spletu res v sekundah, pri tem pa ni potrebno pretvarjanje iz nekih native formatov kamere.

Kamera tako zelo dobro nadomesti snemanje s telefonom, precej dobro pa se obnese tudi pri posnetkih od blizu, kjer dogajanja ni veliko oziroma kjer so posnetki kratki. Mogoče bi se dalo zadevo skombinirati s kakim majhnim stojalom (kamera ima na dnu nastavek zanj), da bi lahko tako posnel še kako daljšo zadevo in pri tem obdržal “mirno roko”, vseeno pa vprašanje, kako bi se pri tem obneslo snemanje zvoka, ki je najšibkejši del celote.