Ta četrtek sva zaključila s serijo predavanj na Fakulteti za humanistične študije v Kopru pri predmetu Digitalni mediji in družba. Midva sva bila zadovoljna s študenti, študenti pa z nama.

Na začetku smo zadevo planirali kot uro predavanj na teden, kasneje pa ugotovili, da bo bolje, če ure seštejemo in predavanja izvedeva v štirih sklopih po štiri ure – dve uri predavanja, dve uri debate z gosti. Spodaj so uradni opisi sklopov:

  • Uvodno predavanje

Na uvodnem predavanju bomo predstavili teme, se dogovorili za način dela in komunikacije ter navedli neobvezno dodatno literaturo.

  • Spletno novinarstvo in novinarstvo na spletu

Kako so se novinarji klasičnih medijev znašli na spletu in kako so se zaradi spletnih tehnologij začeli razvijati samostojni digitalni mediji? Ali obstajajo pravila pisanja za splet in na kakšen način je mogoče uporabniku servirati spletne medijske vsebine? Na seminarju bomo pregledali slovenske spletne podaljške klasičnih medijev, pokomentirali spletne dnevnike in samostojne spletne portale, nato pa primerjalno ocenili še tujino.

Gost: Blaž Petkovič, novinar spletne redakcije Dnevnik.si

  • Splet in oglaševanje

Splet je z nastankom spletnih medijev ponudil tudi nove oglaševalske prostore. Kako so jih oglaševalci izkoristili, kjer obstajajo še neizkoriščeni potenciali in kako je splet spremenil način trženja vsebin in izdelkov?
Na seminarju bomo osvetlili nekaj kvalitetnih oglaševalskih akcij doma in v tujini, izpostavili nekaj klasičnih napak oglaševanja na spletu in predstavili tipične načine spletnega oglaševanja.

Gosta: Vasja Veber, direktor podjetja FM Virtual in Boštjan Napotnik, kreativni direktor agencije Futura

  • Splet in predvolilne kampanje

Na kakšen način je splet obogatil predvolilne kampanje in na kakšen način jih je spremenil? Spletne kampanje so v zadnjih predsedniških in parlamentarnih volitvah doživele svoj ognjeni krst v Sloveniji, pri izvedbi pa se povečini zgledovale po tujini. Na seminarju bomo pregledali posebnosti slovenskih spletnih kampanj in se ozrli še v tujino.

Gostja: Tamara Langus, svetovalka za odnose z javnostmi ministra za pravosodje in koordinatorka spletne kampanje za državnozborske volitve pri stranki LDS

  • Elektronska demokracija

Kako lahko s spletnimi orodji sodelujemo v odločevalskih procesih? Katera so orodja elektronske demokracije in kako dobro je elektronska demokracija razvita v Sloveniji? Kje so svetovni centri e-demokracije in kaj manjka Sloveniji, da bi bila bolj e-demokratična?

Gost: Predstavitev projekta Vprašaj s klicajem (http://www.e-demokracija.si/sodeluj)

Če je na začetku Baja še malo godrnjala, da bova gledala nezainteresirane študente, se je na koncu izkazalo, da sva predavala skupini zanimivih in zainteresiranih posameznikov, ki so naju zelo dobro sprejeli in tolerirali tudi najine drobne napake. Največja zmaga je prišla na zadnjem predavanju, ki je na sporedu po tem, ko so imeli že vsi v indekse vpisane ocene predmeta, saj naju ni prišlo poslušat nič manj slušateljev kot na prejšnjih predavanjih.

Pohvalili so tudi zasnovo predavanj, sva sva jim skušala trenutno stanje na posameznih področjih prikazati čimbolj praktično in bolj na podlagi izkušenj kot pa splošnih teorij. Nič proti teorijam, ampak na koncu se realizira samo ena smer, medtem ko ostale ostanejo zapisane samo na papirju.

Kampanjska predavanja so se izkazala za zelo dobro idejo. V štirih urah lahko predstaviš primere, o temi podebatiraš, pa še gostov ni potrebno priganjati (čeprav smo skoraj vedno debato nadaljevali še na hodniku, po predavanjih). Če bi bila zadeva razbita po urah, bi morali temo trgati oziroma jo prekinjati in nato spet zaganjati.

Kako naprej? Bomo videli. Predmet je bil enosemestrski, veliko slušateljev pa je izrazilo željo po podobnih predavanjih tudi v prihodnosti. Nama je prav.