Prva stvar, ki jo morate vedeti o mreži XboX Live je, da v Sloveniji ne deluje. Sploh. Druga stvar, ki jo morate vedeti o mreži XboX Live je, da vse skupaj izpade zelo fino.

Kaj je XboX Live?

“Pa dobro, Savič,” vas že slišim, “si spet jedel kaj po priporočilu Novakovih?!” Ne, zadeva je malo bolj komplicirana. Mreža XboX Live, ki je namenjena spletnemu igranju iger, uradno v Sloveniji ne obstaja. Zakaj potem lahko tudi Slovenci kupujemo XboX Live naročnino pri mnogih spletnih in klasičnih trgovcih v Sloveniji? Začnimo na začetku…

XboX Live pozna dva tipa dostopa. Srebrni/brezplačni in zlati/plačljivi. Čeprav se že srebrni dostop sliši zelo vabljivo, je to v bistvu kup dreka. Z njim sicer lahko dostopate do nekaterih vsebin, klepetate s prijatelji, ne morete pa igrati iger. Z zlatim dostopom imate dostop tudi do tega.

Za povezavo je dovolj klasičen UTP kabel, ki ga potegnete iz konzole do modema/ruterja, na voljo pa je tudi brezžični adapter. Če se boste odločali za slednjega, priporočam nakup t.i. Popcorn packa, ki poleg adapterja prinaša še daljinec, trimesečno naročnino in t.i. točke za nakup iger/dodatnih vsebin.

Kako se prijavimo na XboX Live?

Čeprav se lahko na Xbox Live prijavimo kar neposredno iz konzole, vam priporočam, da prijavo opravite s pomočjo osebnega računalnika. Zadeva bo minila hitreje, manj pa bo tudi izgubljenih živcev. Za prijavo boste potrebovali elektronski in fizični naslov. Vendar ne kateregakoli.

Ker je XboX Live uradno dostopen samo v nekaterih državah, je potrebno malo pogoljufati. Na Google Maps poiščite naslov iz “dostopnih” držav in ga vpišite v zato predvidena polja. Tudi za elektronski naslov vam priporočam, da ga izumite na novo in pod lokacijo navedete lokacijo fizičnega naslova. Upam, da je jasno.

Ko imate enkrat registrirano uporabniško ime, ga je potrebno povezati z uporabniškim imenom na XboXu. Tukaj je meni osebno malo spodletelo, saj nisem znal povezati že obstoječega uporabniškega imena na Xboxu z uporabniškim imenom, ki sem ga ustvaril na XboX.com. Mea Culpa, zagotovo je zadeva zelo enostavna.

Pa potem?

No, potem zadevo preizkusimo. Z nekaj kliki se boste zlogirali v sistem, nato pa se iz igre, ki bi jo želeli igrati po mreži, povezali še na mrežo. Trenutno sem najbolj “zaposlen” z igranjem Call of Duty: Modern Warfare 2, načeloma pa imajo skoraj vse igre omogočeno mrežno igranje.

Določene igre podpirajo t.i. team-speak oziroma pogovor med igralci, ki se vrši čez originalni soundtrack. Kar zna biti včasih kar malo zoprno. Sploh, ker ponavadi zadeva ne deluje dovolj dobro oziroma imajo soigralci zelo sitne glaske.

Case in point:

Zadevo se da elegantno rešiti z izklopom team-speak funkcije, tako da slišite samo vaše prijatelje ali pa še teh ne.

Novi izzivi

Vseeno pa XboX Live ni samo mrežo igranje, ampak vam omogoča tudi nove lestvice dosežkov oziroma “achievementov”, ki se začnejo pri preprostih in končajo pri zelo kompliciranih naloga. Več ko imate izkušenj oziroma dosežkov, boljši ste (logično, a?).

Vsak igralec dobi tudi t.i gamer tag, ki v nekaj vrsticah opisuje njegovo aktivnost, deluje pa tudi kot nekakšna vizitka. Spodaj je moj:

Se splača?

Meni zaenkrat se. Če ne drugega, je to super način recikliranja iger, ki jih znate v načinu za enega igralca že na pamet. Pogrešam malo bolj aktivno slovensko skupnost (nikjer nisem spletnega mesta, kjer bi zadeva živela), ampak mogoče to še pride na vrsto.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan