Biografija Michaela J. Foxa se bere kot napeta komično-tragična drama, v katerih je blestel tudi kot igralec. Nič čudnega ni, da mu gre, ne glede na vse, tudi v življenju zelo dobro.

Igralec Michael J. Fox (s črko J je zamenjal svoje pravo srednje ime, Andrew) je eden najbolj svetovno znanih bolnikov s Parkinsonovo boleznijo. Bolezen, ki ponavadi prizadane starejše ljudi, se je pri Foxu začela, ko je bil igralec star trideset let.

Knjigo lahko v grobem razdelimo v tri dele. Življenje pred Parkinsonovo, obdobje življenja, v katerem se je Parkinsonova pojavila, Fox pa se je odločil, da bo skušal svojo bolezen prikriti pred drugimi in obdobje, ko se Michael odloči, da bo razkril svoje stanje in podprl interesne skupine, ki se borijo za vladna sredstva, s katerimi bi lahko financirali raziskave o zdravilu za to bolezen.

V prvem delu izvemo veliko o igralčevem življenju in njegovi igralski karieri v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih, ko je postal zvezda s serijo Družinske vezi (Family ties) in trilogijo Nazaj v prihodnost (Back to the future). Michael opisuje svoj “rockerski” način življenja in zavijanje v vato zvezdništva, ki ga varuje pred zunanjim svetom.

V drugem delu, po pojavu Parkinsonove bolezni se mu življenje obrne na glavo in ta del je posvečen sprijaznjenju z dejstvom prisotnosti bolezni. Čeprav mu kot dobremu igralci bolezni na začetku ni težko skrivati pred drugimi, se proti koncu drugega dela odloči, da bo svetu javno razkril dejstvo, da boleha za njo. V tretjem delu se odloči, da bo po seriji Vsi županovi možje (Spin City) zapustil igralstvo in se raje posvetil političnemu lobiranju za sponzoriranje raziskav bolezni.

Knjiga je zanimiva in vleče k branju. V prvem delu se mi zdi najbolj zanimivo to rušenje lastne javne podobe in pojasnjevanja ozadja na prvi pogled zelo umirjenega in urejenega igralca. Tudi spreminjanje njegovega načina dojemanja vseh dogodkov je fascinantno, saj mu, bizarno, ravno bolezen pomaga k spremenjenemu pogledu nase in na svet okrog sebe. In čeprav bi lahko Michael iz svojega življenja mirno posnel še eno TV dramo za v torek zvečer, je knjiga zelo dober vpogled v pop kulturo našega sveta in hkrati poziv k podpiranju raziskav za zdravo Parkinsonove bolezni.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan