Nokia X6, najnovejši predstavnik serije Nokia XpressMusic, je še en poskus posnemanja mobilnih telefonov znamke iPhone. Čeprav je oblikovno in funkcionalno slabši od ameriškega vzornika, pa lahko vseeno opazimo določene napredke, vsaj kar se tiče kvalitete zaslona na dotik in nekaterih funkcionalnosti.

Nokia X6 še vedno uporablja operacijski sistem Symbian, kar je rahlo presenečenje. Človek bi namreč pričakoval, da bodo pri novih modelih uporabljali samo še Maemo, ki se je že izkazal v telefonu N900 in bodo Symbian uporabljali samo še za nizkocenovne slušalke. Je pa potrebno zaslon v primerjavi z N900 vseeno pohvaliti – tipke so večje in dobro odzivne. Sicer se vsake toliko še vedno zgodi, da je ukaz potrebno ponoviti, ampak napredek je viden.

Po obliki me telefon spominja na SE k610i. Ne vzemite tega za slabost, zadeva je kompaktna, lepo sede v žep, predvsem pa je telefon s svojimi stodvajsetimi grami zelo lahek in ne predstavlja prevelike obremenitve žepov. Manjši izziv je sicer varovanje na dotik občutljivega zaslona, saj v paketu ni ovitka za telefon. Ampak v redu, ne bomo komplicirali.

Nokia X6 vs. iPhone Nokia X6 vs. iPhone Nokia X6 vs. iPhone

Za navigacijo po telefonu X6 uporablja tako ikone na zaslonu kot tudi tri tipke pod njim – na trenutke zelo moteče, saj ima gumb pod zaslonom več funkcij in ne služi samo za vračanje na domači zaslon. Človek namreč večino časa informacije vnaša s pomočjo na dotik občutljivega zaslona, potem pa mora, brez kakršnekoli logike, za potrditev ukaza uporabiti še fizično tipko.

Side view with buttons Screen SMS/Mail keyboard

Podobno je z ukazi na zaslonu – včasih je za potrditev dovolj en dotik, včasih je potrebno vnos potrditi z dvojnim dotikom, za vklop oziroma izklop določenih funkcij pa je potrebno po zaslonu s prstom potegniti iz leve proti desni. Bi bilo preveč enostavno, če bi bil telefon omejen na en način potrjevanja?

Navigiranje po telefonu je klasično, mogoče rahlo moti omejenost z enim zaslonom. Navigacijo tako rešujejo z drevesno strukturo, kar včasih izgleda zelo nepraktično. Tudi prvi zaslon bi lahko bolj na gosto natlačili z ikonami, ne pa, da imamo na zaslonu samo možnost dostopa do tipkovnice za klic oziroma do imenika in štirih bližnjic ter koledarja dogodkov.

Obračanje zaslona sicer deluje, v primerjavi z iPhone/iTouch zaslonom ni opaziti večjih sprememb. Videoprimerjava:

Ker je X6 nadaljevanje linije XpressMusic, ima 16 gigabajtov notranjega spomina, vanj pa ni mogoče vtikati spominskih kartic. Vmesnik za predvajanje glasbe je klasično telefonski, z veliko različnih podmenijev, s katerimi navigirate po zbirki komadov na telefonu. Za poslušanje glasbe vam ni nujno potrebno kupovati slušalk (telefon ima drugače klasičen 3.5 mm priključek), zadeva deluje prek zvočnika.

Ker je za napravo s poudarkom na zabavni elektroniki, ima vgrajen fotoaparat s petimi megapiksli in kamero, ki videoposnetke snema  s 3o sličicami na sekundo, kar pomeni, da ne bo nadležnega utripanja slike zaradi prenizkega fpsja, pozna pa tudi štirikratni digitalni zoom. V praksi slike izgledajo takole:

Nokia X61 test shot #1 Nokia X61 test shot #2 Nokia X61 test shot #3

video pa takole:

V bistvu ne gre za slab telefon, funkcijsko najslabša stvar je ravno uporabniški vmesnik, kjer se Nokia res ni pretegnila, ampak staro strukturo samo prilagodila za zaslon na dotik. Če vas občasne napake z rotacijo in okorna navigacija ne motita preveč in če bi radi čarali z multimedijo, potem je to telefon za vas.  V nasprotnem primeru počakajte na boljše čase. X je zaenkrat še prevelika neznanka.

Avtor slik telefona je Boštjan V., telefon so prijazno posodili pri Nokia Slovenija.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan