Odločil sem se, da se bom poglobil v področje spletne analitike. Malo zaradi službe, malo zaradi tega, ker me dejansko zanima, koliko magije se skriva za številkami. Nad prvo knjigo Avinasha Kaushika, indijskega analitika, sem navdušen, čeprav ni brez napak.

Analitika za Kaushika ni samo merjenje, ampak tudi prilagajanje vsebine na podlagi meritev. Mogoče se to ne sliši revolucionarno, ampak občutek imam, da veliko uporabnikov samo “sedi na številkah” in v analitiki ne vidi drugega kot skupek številk (hits – how idiots track success).

Se pravi, da imajo analitiko samo za merjenje statusa quo in ne za indikatorja sprememb spletišča. Kaushik zadevo jemlje zelo široko, pasivno analizo kombinira z aktivnim raziskovanjem, bralca pa pušča z veliko manevrskega prostora.

Knjiga je nastala na začetku popularizacije spletne analitike, zato se na trenutke zdi malo “zastarela”. Avtor se področja loteva poljudno in široko, kar zna nekatere motiti predvsem zato, ker določene stvari že obvladajo oziroma so že seznanjeni z določenimi pojmi. Vseeno je knjiga zelo dobra za uvod v svet analitike, saj na enem mestu dobite vpogled v vsa polja tega področja in se kasneje odločite, katero od teh polj bi radi bolj podrobno raziskali.

Seznam poglavji nam pokaže, da je zadeva res široko zastavljena, saj v eni knjigi dobimo okus analize prometa, optimizacije za iskalnike, testiranja uporabnosti spletnih vsebin in branja podatkov ter posledično izvajanje prilagoditev. Nekatera od poglavji so zastavljena bolj filozofsko, druga so izrazito plastična – odvisno od širine posamezne tematike.

Ne gre za knjigo, ki se kot pijanec plota drži določenih formul oziroma ki bi bralcu servirala par mehanizmov analiziranja in nič drugega, ampak bolj za gradnjo osnov, na katerih lahko potem bralec gradi naprej.

Ker je knjiga pisana v letih 2006/07, je zanimivo videti razvojno pot orodji in načinov analize spletnega prometa. Čeprav se je zadeva v zadnjih letih skristalizirala in je načinov merjenja in analize obiska manj (Google Analytics je dominantno orodje na trgu), lahko v Web analytics – an hour a day preletimo vsa orodja in oziroma načine analize ter se seznanimo z prednostmi in pomanjkljivostmi posameznega modela.

Nekaj stvari mi je sicer šlo na živce – zaradi poljudnega in na trenutke tipično ameriškega stila pisanja strokovne knjige se mi je včasih zazdelo, da avtor bralca podcenjuje. Nagovarjanje in nepotrebno navdušenje z vzkliki (pri poglavju o analizah uporabnikov je to še posebej očitno) po moje res ne sodijo v strokovno literaturo.

Druga stvar je že omenjena “zastarelost” knjige, predvsem na področju priporočil glede orodji. Knjiga omenja nekatera orodja, ki ne obstajajo več oziroma napoveduje prihod orodji, ki se niso nikoli zgodila (Microsoftov sistem za analitiko, Gatineau, ki je neslavno propadel leta 2008) oziroma merjenje z javascript značkami postavlja ob bok drugim, manj natančnim metodam.

Knjigi sta priloženi tudi dve darili – Google Adwords kupon za petindvajset ameriških dolarjev in zgoščenka s primeri, video in avdio podcasti, avtor pa je ves dobiček od prodaje namenil dvema človekoljubnima organizacijama – Zdravniki brez meja in The Smile Train.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan