Se še spomnite finske klasike Nokia 3310? Tiste male plastične zverine, ki je zdržala padce na asfalt pri 40 kilometrih na uro, utapljanje v polovici litra vina in vse ostale nezgode? Ki ni bila nič posebnega, pa je bila vseeno najboljši telefon daleč naokrog? No, mislim, da so pri Nokii končno povili njeno mlajšo sestro, Nokia C5.

Nokia C5 na prvi pogled ni nič posebnega. Težko boste namreč našli izstopajočo funkcijo, zaradi katere bi ta telefon nadvladal preostalo ponudbo na trgu. Z njim se ne morete brezžično povezovati v splet, kamera ima samo 3.2 megapiksla velik senzor, interakcija pa poteka s pomočjo klasične tipkovnice/brez zaslona, občutljivega na dotik.

Telefon tako ne bo navdušil tehnološko zahtevnih gadget freakov, ki bi radi na svojih telefonih izvajali čudeže, vsi ostali, ki bi radi z njim samo hitro in enostavno telefonirali, vsake toliko prebrali kako elektronsko sporočilo oziroma srfali po spletu, pa bodo navdušeni.

C5 je namreč hiter. Procesor teče na 600 MHz (skoraj še enkrat hitrejši kot pri že tako hitro E71), telefon pa ima na voljo tudi 1050 mAh baterijo, ki omogoča do dvanajst ur pogovorov. Lahko ga uporabljate kot GPS navigator, saj ima interni GPS modul, prednaloženi pa so tudi zemljevidi OVI Maps. Ker na telefonu teče Symbian, si lahko nanj naložite programe oziroma aplikacije, na voljo za shranjevanje podatkov pa imate 50 MB notranjega spomina in spominsko kartico MicroSD.

Ohišje je sestavljeno iz plastike in kovine, kar je za Nokia telefone nenavadno. Sploh na zadnjem delu je največ kovine, medtem ko je na prvi strani kovinska samo ploščica za navigacijo in dva gumba. Telefon s svojimi trinajstimi milimetri ni med najtanjšimi telefoni, a vseeno je občutek v roki dober. Tudi tipke so zelo velike in občutek pri tipkanju je tudi za ljudi z debelimi palci krasen.

Če torej iščete poceni telefon, ki ima potencial in dovoljuje uporabniku nekaj svobode, potem s C5 skorajda ne morete zgrešiti. Kako že gre tisto? Ima (skoraj) vse, kar imajo veliki.

Telefon so prijazno posodili pri Nokia Slovenija.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan