Po prvih tridesetih dneh uporabe storitve Foursquare ugotavljam, da ima zadeva zelo velik potencial, da pa je prav v Sloveniji zelo zelo zelo zelo neizkoriščen s strani “lastnikov lokacij”, medtem ko ga uporabniki uporabljajo z velikim navdušenjem.

Foursquare ti po eni strani ne pove nič novega, ampak samo vizualizira tvoje gibanje čez dan. Tako kot imajo medvedi in ostala divjad čipe, s katerimi jih lovci sledijo po gozdu, tako Foursquare na prostovoljni bazi riše tvoje gibanje v prostoru in času. Do neke mere precej neuporabno, če upoštevamo dejstvo, da si polovico dneva na eni lokaciji, polovico dneva pa na drugi. Vmes pa imaš nekaj ur, ko dejansko lahko rečeš, da si nekam šel oziroma da si nekaj počel.

Slovenski uporabniki se pri (iz)rabi te spletne storitve še lovijo. Zelo malo je uporabniških opisov lokacij oziroma priporočil pri posameznih lokacijah (sam se trudim, da pokritiziram/pohvalim vsaj tiste, ki jih res redno obiskujem), celo osveževanje statusov povečini vsebuje samo lokacijo, ne pa tudi razlog obiska oziroma kak drug komentar. Da ne omenjam nepopolnih vpisov lokacij, pri katerih nastane težava, saj je v sistemu kar naenkrat vpisanih več različic iste lokacije, nobena pa nima popolnih podatkov.

Poleg golega vpisovanja lokacij in priporočil pa ima Foursquare tudi možnost rangiranja uporabnikov in s tem možnost igranja geolokacijskih iger – od klasičnih “županstev”, kar je izraz za človeka, ki je največkrat obiskal določeno lokacijo, do vpisovanja novih lokacij (s kolegi smo se že pogovarjali, da bi pofoursquarali celotno Ljubljano), do zbiranja točk, ki jih uporabnik dobi z vpisi novih lokacij, večkratnimi prijavami na posamezno lokacijo in podobno.

S pomočjo podporne spletne aplikacije FourWhere, ki kombinira Google Maps in Foursquare, lahko jasno vidimo, kako razširjen je Foursquare med slovenskimi uporabniki. Vsaj večja mesta so skoraj prekrita z lokacijami, ki so jih dodali uporabniki, še najslabše je na Dolenjskem.

Če sem v prvem prispevku kritiziral nezainteresiranost lastnikov posameznih lokacij, se moram sedaj malo potegniti nazaj. Postopek je namreč slabo razdelan, človek pa po zahtevku za registracijo lokacije ne dobi nikakršnega odziva oziroma ocene, kdaj naj bi se registracija tudi dejansko zgodila. Sicer piše, da postopek traja od sedem do deset delovnih dni, ampak zaenkrat nič ne kaže, da bi se to tudi dejansko zgodilo.

Takole čez palec bi rekel, da se v Sloveniji najbolj splača razvijati storitve, ki se dotikajo lokalov in trgovin, ostali tipi lokacij (kulturne ustanove, podjetja…) so manj na udaru. Bomo videli, kdo se bo prvi opogumil…

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan