Primer TV Tuba: Piratstvo je v Sloveniji norma?

24.06.2010Javno

Ko sem nekega dne spet preklapljal med slovenskimi televizijskimi kanali, sem naletel na oddajo TV TUBA. Saj veste, Sanja Grohar, posnetki s portala Frendi&Flirt in pol ure mučenja. Vseeno se je na primeru te oddaje pokazalo, kako neurejen je sistem avtorske pravice v Sloveniji in kako lahko vsak zasluži s piratskimi vsebinami, pa mu noben nič ne more…Na portalu 24ur.com je oddaja TV Tuba predstavljena takole:

Na Kanalu A je to jesen ob sobotah in nedeljah ob 19:15 z vami popularna tedenska oddaja TV TUBA s simpatično in zanimivo voditeljico Sanjo Grohar, ki predstavlja najatraktivnejše videoposnetke s spletnega portala Frendi in Flirt. Na Frendi in Flirt uporabniki pošiljajo številne smešnice, bolj ali manj posrečene glasbene nastope in zanimive posnetke. Simpatična temnolaska Sanja Grohar pa bo predstavljala tiste najbolj zanimive, drugačne, smešne in zabavne. (vir)

Če ste kdaj oddajo gledali, ste hitro ugotovili, da so posnetki, ki jih nalagajo uporabniki portala Frendi&Flirt v večini primerov ukradena avtorska dela (videospoti, odlomki oddaj…), za katere že nalagalci nimajo urejenih avtorske in sorodnih pravic, kaj šele televizijska hiša POP TV, ki te ukradene posnetke vrti v že prej omenjeni oddaji TV TUBA.

Se pravi – anonimni uporabnik naloži ukradene posnetke na strežnik Frendi&Flirt, ki se nahaja na območju republike Slovenije, se strinja s pogoji uporabe, ki absolutno prepovedujejo kakršnokoli nalaganje ukradenih posnetkov in POP TV te ukradene posnetke predvaja v oddaji TV TUBA. Stvar je zrela za prijavo!

S kršitvami se ukvarja Tržni inšpektorat, zato sem nanj naslovil naslednjo prijavo:

V oddaji TV Tuba, ki je na sporedu vsako soboto ob 19.15 na Kanalu A, redno predvajajo videoposnetke (odlomke iz tujih in domačih filmov, TV serije, risanke, videospote…), za katere skoraj zagotovo nimajo urejene avtorske pravice oziroma sorodnih pravic.

Posnetke avtorji oddaje namreč izbirajo iz portala Frendi&Flirt, kjer uporabniki nalagajo piratske vsebine, za katere prav tako nimajo urejene avtorske pravice oziroma urejenih sorodnih pravic.

Na prijavo želim prejeti vaš pisni odgovor, ki mi ga pošljite na elektronski naslov, naveden v tej prijavi.

In čakal. Med čakanjem naj opozorim, da sem prijavil voditeljico oddaje in programskega direktorja in da je fokus prijave na oddaji TV TUBA, ki ukradene posnetke reproducira in ki ima zagotovo uredniški odbor, ki te posnetke potrjuje. Se pravi, da se nisem ukvarjal s portalom Frendi&flirt, navedel sem ga samo kot vir ukradenih posnetkov. Načeloma bi bilo vseeno, iz kje bi POP TV jemal videoposnetke, ki bi bili ukradeni – problem je oddaja TV TUBA, ki te ukradene posnetke javno predvaja in iz tega dela oddajo.

Na odgovor sem čakal en mesec, besedilo pa je zelo zaskrbljujoče.

Naj vas opozorim na najbolj problematičen odstavek:

Problematično

Kakšna traparija! Avtorstvo bodo preverjali tako, da bodo pri posnetkih iskali znak COPYRIGHT? Excuse me? Je to res uraden način, po katerem se ugotavlja kršenje avtorskih pravic? Hah!

Če je ta odgovor uradno stališče do kršenja avtorske pravice v Sloveniji, potem predlagam, da anonimni uporabniki začnejo na portal Frendi&Flirt nalagati celovečerne filme in ostale medijske vsebine, ki jih nato lahko POP TV po mili volji vključuje v svoj program. Treba je le poskrbeti, da vsebine ne bodo nosile podpisa avtorja oziroma ne bodo imele zloglasnega znaka ©, pa bo vse v redu.

Še več!

Vsaka medijska hiša naj si naredi podoben portal in nanj z anonimnimi vzdevki nalaga vsebino, ki jo potem lahko po mili volji vključuje v svoj program. Volk sit, koza cela!

Pričakujem debato.

 

29 komentarjev na “Primer TV Tuba: Piratstvo je v Sloveniji norma?

 1. anzef

  Realno, čestitke gredo pravni službi PRO PLUS-a in ustvarjalcem oddaje, ki so očitno predobro preučili zakone in predpise v RS. Je pa zanimivo kako se imenovana družba obnaša. Sama "zakonito" objavlja video vsebine v oddaji kot je npr. TV Tuba, hkrati pa benti nad objavo njihovih, avtorsko zaščitenih vsebin na portalu youtube.com.

   
 2. @Grega_Jagodnik

  V čem pa je problem? A v oddaji zares objavljajo avtorska dela?
  V tem primeru potem seveda ne gre za 'zakonito' objavo, ne glede na spretnost in poznavanje predpisov pravnikov PRO PLUS-a.

  ZASP namreč kršita tako uporabnik portala, ki je vsebino objavi na spletul, kot PRO PLUS, ki je vsebno objavil v svoji oddaji (in to ne glede na splošne pogoje portala). Če nimaš dovoljenja pravega avtorja, vsebine pač ne smeš objaviti in tudi ne predvidevat, da je avtor nekdo drug (sploh kadar je jasno, da ni). Ne glede na splošne pogoje uporabe portala gre tukaj po mojem mnenju za kršenje avtorskih pravic.

  Problem je potem prej v tem, da noben pravi avtor ni seznanjem s kršitvami in ni tožil družbe in zahteval odškodnine.

   
  1. @savicdomen

   Seveda gre, mene najbolj moti ta selekcija že tako spiratiziranih prispevkov, ki jih potem še enkrat objavijo. Recimo, da se lahko izgovarjaš, da nimaš pregleda nad spletom, ker je pač prevelik, ampak da uredniško izbereš prispevke in jih poobjaviš na televiziji…to je pa res wtf.

    
   1. @Grega_Jagodnik

    Jah, avtorje opozorit na kršitve,
    oni lahko od družbe zahtevajo plačilo odškodnine in javno opravičilo. To je zgleda edini način, da se taka praksa prekine. Inšektorji so očitno odpovedali.

     
    1. @Grega_Jagodnik

     A niso pri SAZASU plačani za to, da spremljajo te stvari in uveljavljajo pravice avtorjev? Mogoče bi bilo treba še njih opozorit na primer (prav rad bi prebral še njihovo menje)

     Sicer pa sem mnenja, da je avtorsko pravo kot tako zelo potrebno sprememb (zaradi razvoja IT-ja v zadnjem desetletju), ker je postalo neživljensko in imetniki pravic zgubljajo bitko na vseh frontah.

     Zelo zanimiv dokumentarec na to temo: http://www.memefest.org/2008/si/?meme=blog&su

      
 3. garamond

  Tudi mene to izredno moti.

  Enkrat sem že hotel doseči prepoved predvajanja na podlagi Zakona o medijih, ker so praktično vsi nelegalni posnetki neprevedeni (vsaj tisti z govorjenjem). Izkazalo se je, da je zakon slabo napisan in ni se zgodilo nič. (http://slo-tech.com/forum/t410780/)

  Še najbolje bi bilo opozorit avtorje/lastnike pravic, pa naj jih oni tožijo. Recimo, en objavljen posnetek je last NBC. Enkrat bom prav gledal oddajo, poiskal posnetke in razposlal maile.

  Sicer me pa odgovor inšpektorja malo tolaži – pravi, če uporabnik naloži nelegalen posnetek, potem tudi Pro Plus krši zakon z objavo. V primeru tožbe bi torej verjetno zgubili.

   
   1. garamond

    Znak © sploh nima veze.

    Če se misliš še naprej ukvarjati s tem, bi predlagal, da nadaljuješ kar s pritožbami temu inšpektorju.

    Inšpektor je napisal, da če razplogaš s kakšnim konkretnim primerom kršenja pravic, Vas lepo prosi za informacije o le teh, da bodo lahko ukrepali.

    Torej, kaj je treba narediti?
    1. Pogledaš posnetek oddaje, najdeš naključen video
    2. Poguglaš, najdeš enak video na YouTube, poguglaš za original avtorji
    3. Pošlješ mail avtorjem/nosilcem pravic, če so dovolili objavo Pro Plusu na Kanalu A
    4. Seveda je niso dovolili – zdaj lahko prijaviš inšpektorju konkretno kršitev avtorskih pravic

    In če dam kar primer: zadnja, 41. oddaja, dosegljiva tudi tukaj: http://poptv.si/multimedia/tv-tuba-41-oddaja.html
    In že kar prvi posnetek je enak kot na http://www.youtube.com/watch?v=zSjRjaq6PuQ – avtorske pravice pa ima Just For Laughts. Njihov kontakt pa je na http://www.hahaha.com/en/aboutus/27/ , verjetno pod razdelkom "For Television & Distribution". Če bi odgovorili, da niso dali na razpolago avtorskih pravic Pro Plusu/Kanalu A, bi lahko prijavil inšpektorju.

     
   1. Aleš

    Hočem povedati, da so hujše stari na svetu kot to, da neka čudna TV objavlja neke posnetke v nizki resoluciji z nekim znakom ali brez njega. Ampak vsak svoj čas razporeja po svoje. Vseeno pa predlagam, da namesto pisanja obtožb začnete npr. žonglirati, pa lep pozdrav.

     
    1. garamond

     Ta neka čudna teve je v lasti najuspešnejše slovenske komercialne mreže, ki namerno služi denar / oškoduje druge na račun avtorskih pravic. Meni se zdi to še kar problematično.
     Če lahko spremenim stvari z nekaj guglanja in nekaj maili, se mi to ne zdi tak velik napor.

      
     1. Aleš

      Ja imate popolnoma prav, danes imam tudi jaz preveč časa. (kot sem že napisal na začetku). Je pa težko, če že ne nemogoče izraziti odklonilno stališče brez, da bi nekdo uporabil stavek: "Saj ti nisi nič boljši." V veliki večni primerov zato, enostavno kliknem x na vrhu zavihka. Danes sem pač naredil izjemo. LP

       
 4. Matej

  Najbolj smešno pa je, da Pop takoj, ko nekdo kako njihovo oddajo oz. delček oddaje da na YouTube naredi delo paniko in zahteva umik. Oziroma ali niso pred časom celo zahtevali, da se umakne nekaj kar je imelo le vključen njihov logo al ime neke njihove oddaje, pa čeprav je šlo na avtorsko vsebino tistega ki je tisti video naložil na YouTube. Skratka sami kršijo pravice, da je joj, ko pa kdo njihove, bi ga pa najraj takoj tožil.

   
 5. Okapi

  >ampak vseeno…iskali bomo znak Copyright? In če to zabluraš, si zmagal?

  Nisi dobro razumel. Ni važen znak (C), ampak to, da poznaš pravega avtorja. Poišči avtorja nekega posnetka, ali nek posnetek, za katerega je splošno znano, čigav je, in stvar bo rešena. Za tisti en prispevek. Kršitve boš moral reševati za vsak posnetek posebej.

  O.

   
 6. Matthai

  Domen, predlagam, da kontaktiraš Majo Bogataj Jančič za pravno pomoč. Sicer sem ji že jaz omenil…

  Ker tole se mi zdi zanimiva zadeva. Pravno zanimiva.

   
  1. edemokracija

   Ker sam nisem neposredno prizadet, ne vem, če bo to imelo kakšno korist. Lahko pa še Maji pokažem odgovor in vidim, kakšno je njeno mnenje. Mene je zadeva zanimala iz teoretičnega vidika, da sem videl, kako bodo to upravičevali oziroma razlagali.

    
 7. Pingback: Uradno priznano piratsvo

 8. Masad

  Odgovor tržnega inšpektprata je dejansko katastrofa.

  Nenazadnje je tržni inšpektorat pozabil na pomemben člen slov. zakona o avt. pravicah, ki pravi, da LE AVTOR lahko razpolaga s prometom svojega avt. dela. Kako hudiča lahko razpolaga, če mu ga pa vsak, ki ima tri minute časa kopira kamorkoli.

  Odločitev tržne inšpekcije je presedan, ki omogoča, da lahko sedaj vsakdo (v Sloveniji) ukrade/zlorabi tuje avtorsko delo, če le ni zaščiteno z vodnim žigom.

  Taka odločitev nekega državnega organa je absolutno voda na mlin kaosa, ki predvladuje na spletu.

  Tile, pa tudi mnogi drugi tudi pozabljajo, da avtor (film, fotografija, glasba) ni na svetu zato, da cele dneve in noči išče kopije svojega av. dela in morebiti vlaga kazenske ovadbe brez upanja zmage (beri denarja, odškodnine), temveč zato, da kreativno ustvarja.

  Moram reči, da sem kot avtor (ki pa ima svoje avt. produkte zaradi nespoštovanja avt. pravic varno shranjene v omari) obupan. Obupan tudi nad popolnim kaosom, ter dokončnim izginotjem zdrave pameti, morale, in se česa… In preklinjam sam sebe, da nisem slikar, ali kipar.

   
 9. Luka666

  No če mamo kšnega avtorja tukaj vmes se lahko zmenimo, da jst to naložim na portal on pa potem toži Pro plus (in seveda da mene ne toži). Anybody interested?

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.