Ko sem nekega dne spet preklapljal med slovenskimi televizijskimi kanali, sem naletel na oddajo TV TUBA. Saj veste, Sanja Grohar, posnetki s portala Frendi&Flirt in pol ure mučenja. Vseeno se je na primeru te oddaje pokazalo, kako neurejen je sistem avtorske pravice v Sloveniji in kako lahko vsak zasluži s piratskimi vsebinami, pa mu noben nič ne more…Na portalu 24ur.com je oddaja TV Tuba predstavljena takole:

Na Kanalu A je to jesen ob sobotah in nedeljah ob 19:15 z vami popularna tedenska oddaja TV TUBA s simpatično in zanimivo voditeljico Sanjo Grohar, ki predstavlja najatraktivnejše videoposnetke s spletnega portala Frendi in Flirt. Na Frendi in Flirt uporabniki pošiljajo številne smešnice, bolj ali manj posrečene glasbene nastope in zanimive posnetke. Simpatična temnolaska Sanja Grohar pa bo predstavljala tiste najbolj zanimive, drugačne, smešne in zabavne. (vir)

Če ste kdaj oddajo gledali, ste hitro ugotovili, da so posnetki, ki jih nalagajo uporabniki portala Frendi&Flirt v večini primerov ukradena avtorska dela (videospoti, odlomki oddaj…), za katere že nalagalci nimajo urejenih avtorske in sorodnih pravic, kaj šele televizijska hiša POP TV, ki te ukradene posnetke vrti v že prej omenjeni oddaji TV TUBA.

Se pravi – anonimni uporabnik naloži ukradene posnetke na strežnik Frendi&Flirt, ki se nahaja na območju republike Slovenije, se strinja s pogoji uporabe, ki absolutno prepovedujejo kakršnokoli nalaganje ukradenih posnetkov in POP TV te ukradene posnetke predvaja v oddaji TV TUBA. Stvar je zrela za prijavo!

S kršitvami se ukvarja Tržni inšpektorat, zato sem nanj naslovil naslednjo prijavo:

V oddaji TV Tuba, ki je na sporedu vsako soboto ob 19.15 na Kanalu A, redno predvajajo videoposnetke (odlomke iz tujih in domačih filmov, TV serije, risanke, videospote…), za katere skoraj zagotovo nimajo urejene avtorske pravice oziroma sorodnih pravic.

Posnetke avtorji oddaje namreč izbirajo iz portala Frendi&Flirt, kjer uporabniki nalagajo piratske vsebine, za katere prav tako nimajo urejene avtorske pravice oziroma urejenih sorodnih pravic.

Na prijavo želim prejeti vaš pisni odgovor, ki mi ga pošljite na elektronski naslov, naveden v tej prijavi.

In čakal. Med čakanjem naj opozorim, da sem prijavil voditeljico oddaje in programskega direktorja in da je fokus prijave na oddaji TV TUBA, ki ukradene posnetke reproducira in ki ima zagotovo uredniški odbor, ki te posnetke potrjuje. Se pravi, da se nisem ukvarjal s portalom Frendi&flirt, navedel sem ga samo kot vir ukradenih posnetkov. Načeloma bi bilo vseeno, iz kje bi POP TV jemal videoposnetke, ki bi bili ukradeni – problem je oddaja TV TUBA, ki te ukradene posnetke javno predvaja in iz tega dela oddajo.

Na odgovor sem čakal en mesec, besedilo pa je zelo zaskrbljujoče.

Naj vas opozorim na najbolj problematičen odstavek:

Problematično

Kakšna traparija! Avtorstvo bodo preverjali tako, da bodo pri posnetkih iskali znak COPYRIGHT? Excuse me? Je to res uraden način, po katerem se ugotavlja kršenje avtorskih pravic? Hah!

Če je ta odgovor uradno stališče do kršenja avtorske pravice v Sloveniji, potem predlagam, da anonimni uporabniki začnejo na portal Frendi&Flirt nalagati celovečerne filme in ostale medijske vsebine, ki jih nato lahko POP TV po mili volji vključuje v svoj program. Treba je le poskrbeti, da vsebine ne bodo nosile podpisa avtorja oziroma ne bodo imele zloglasnega znaka ©, pa bo vse v redu.

Še več!

Vsaka medijska hiša naj si naredi podoben portal in nanj z anonimnimi vzdevki nalaga vsebino, ki jo potem lahko po mili volji vključuje v svoj program. Volk sit, koza cela!

Pričakujem debato.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan