Na večer tekme med Argentino in Mehiko so ljubljanske Križanke obiskali argentinski Francozi Gotan Project in tako kot njihovi nogometni kameradi zabili kulturni gol občinstvu, med katerimi so bili tudi taki, ki jim ni bilo jasno, da so na tekmi leta.

Se opravičujem za staretiziranje v uvodu prispevka in čeprav sem takoj po koncertu kolegi JaKatu in prvi priležnici zabrusil, da se mi je zdelo, kot da Gotanovci igrajo iz dnevne sobe in da niso pokazali nič posebnega, sem kasneje ugotovil, da jim delam krivico in da s priščipnjenim živcem v križu res nisem za nikamor.

Gotan Project, predstavniki glasbene zmesi, ki uspešno spaja etno in elektronsko glasbo, so se v Ljubljani predstavili z hiti vseh treh albumov, čeprav je bil poudarek na zadnjemu (Tango 3.0). Hecno, ampak eden od načinov, da so Slovenci v zadnjem času prišli v stik s to lepo glasbo, je bil zelo dolgočasen oglas za pralne praške, kjer se v ozadju vrti ravno komad Gotan Project, medtem ko radijske postaje njihovo glasbo skrivajo kot kača noge.

Vseeno se je v Križankah nabralo zelo veliko ljudi, Gotanovci pa so nam pripravili zelo kvaliteten sprehod po svoji diskografiji, ki so ga pospremili z videoprojekcijami. Zelo zabavno in če ne bi bilo nekaterih rahlo motečih dejavnikov, bi v celotni avdiovizualni predstavi zelo užival.

Mogoče me je na prvi posluh zmotila ta pasivnost nastopajočih in prevelik poudarek na elektroniki. Slišalo se je super, tudi zaradi upadlega prometa pred Križankami, sem pa pričakoval malo več dinamike nastopajočih oziroma manj že prej omenjene “salonskosti”.

Pizdil bom seveda nad delom občinstva, ki mora v gneči kaditi in blebetati čez cel koncert in nad samim prizoriščem, ki je vedno bolj neprimerno za koncerte, saj je ob povečanemu številu obiskovalcev nemogoče sedeti/stati/se premikati. Zadnjič sva bila v Križankah na Tarji in je bilo malo boljše predvsem zaradi dinamičnosti glasbe, medtem ko pri bolj umirjenih umetnikih vse skupaj izpade kot čakanje na avtobus med vikendom.

Gotan Project - Ljubljana, Križanke (27.6.2010) Gotan Project - Ljubljana, Križanke (27.6.2010) Gotan Project - Ljubljana, Križanke (27.6.2010)

Vseeno so nam Gotan Project v Križankah pripravili lep sprehod po argentinsko-francoskih vrtovih, pevka Claudia Pannonea[1. prej sem pevko napačno poimenoval] pa je dokazala, da ima dovolj energije in da Gotan Project spada med skupine, ki še bolje zvenijo v živo. Una música brutal!

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan