Druga v seriji knjig o spletni analitiki me je pustila z mlačnimi občutki. Če sem pri Kaushiku občudoval njegov skorajda filozofski pristop k spletni analitiki, sem od Cliftona pričakoval več praktičnih izkušenj in manj prepisovanja iz Google Webmaster Centrala. No, čisto zanič knjiga ni, vseeno pa si je ne bi upal priporočiti kolegom.

Pri analitiki nikoli ne vem, pri čem sem. Učil sem se jo tako, bolj eksperimentalno, največ sta mi pomagala Mitja Mavsar in Tomasz Pirc. Vseeno je večina izkušenj temeljila na klasičnemu poskušanju in učenju iz napak, medtem ko sem imel vedno občutek, da se za vsemi temi številkami skriva nekaj več. Nekakšen sveti gral analize obnašanja obiskovalcev spletnih mest, ki bi analitiku pomagal brati uporabniške misli.

V knjigi Advanced Web Metrics with Google Analytics, ki se začne z najbolj klasičnim uvodom, kar si ga lahko predstavljate v taki knjigi, svetega grala seveda nisem našel. V bistvu me je kar malo stisnilo, saj sem si iz naslova in recenzij na Amazonu obetal bolj konkretno knjigo, ki je namenjena predvsem praktikom in ne ljudem, ki se z analitiko srečajo bolj posredno.

Že pregled naslovov poglavji nam pove, da se avtor zadeve loti sistematično in predela vse kotičke sistema Google Analytics. Koristno delo, saj imate na enem koncu zbrane vse informacije, ki jih potrebujete za uspešno uporabo sistema in branje statistik, saj vam avtor prihrani brskanje po spletnih virih, ki so bolj ali manj neurejeni oziroma napaberkovani iz vseh mogočih koncev.

Tako se lahko bolj podučimo o načinih sledenja uporabnikov, o praktični uporabi posameznih funkcij sistema Google Analytics in o bolj kompleksnih postopkih nadziranja obiska na vašem spletišču s pomočjo sledilnih kod in podobnega. Koristno za novinca in uporabnike, ki šele odkrivajo svet analitike in bi radi čimbolj izkoristili dane možnosti sistema.

Vseeno se tukaj koristnost knjige konča. Kot že rečeno, sem pod naslovom Advanced Web Metrics pričakoval bolj poglobljeno oziroma kombinirano rabo sistema. Je mogoče, da sem v treh letih postal tak izvedenec, da se v Google Analytics ne skriva nič novega?

V primerjavi z Kaushikovo Analytics: Hour a day je zadeva zagotovo bolj namenjena praktični rabi trenutno najboljšega sistema za merjenje obiska in mogoče bi morali knjigi prodajati skupaj, a ji do priporočila nakupa manjka nekaj magije, ki jo Kaushik ustvari v svojem, sicer res bolj splošnem prispevku k znanosti analitike.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan