Huh, Nick Cave se je v skupini Grinderman pošteno reinkarniral in še enkrat dokazal, da se zabava za rojstni dan še ni končala. Koncert v Križankah je po šivih pokal od energije, ki so jo na odru izvajali Nick Cave in njegova druščina in čeprav se je Cave med koncertom spotikal ob kabel za mikrofon, je zadeva tekla kot po maslu.

Na začetku nisem vedel, kaj naj si mislim o Nickovi preobrazbi, ki je iz skoraj uspavajoče Noctorame najprej za poslovilno žurko izdal album Dig Lazarus Dig, nato pa razpustil “slabo seme” in se skupaj z njimi preobrazil v Grindermana. Sprememba je bila res huda, kitare veliko bolj jezne, glas veliko bolj umazan.

Grinderman – Get it on @Ljubljana, Križanke, Slovenia (8.10.2010) from Domen Savič on Vimeo.

Na drugem albumu, ki ga je označil samo s številko 2, se njegov pohod nadaljuje, nabito polne Križanke pa so bile dokaz, da ga Slovenci nismo pozabili. Občinstvo je bilo spet zelo zanimivo, od klasičnih “umetniških duš”, ki so se s pivom v eni in čikom v drugi roki prerivali med poslušalci, do starejših gospe in gospodov, vmes pa polno ljudi, ki so po petih letih prišli na novo dozo.

Ozvočenje je bilo solidno, nabijanje roza baterije bobnov pa zelo glasno. Čeprav si je Nick pred tremi dnevi poškodoval prst na nogi (in se iz pojasnjevanja te nesreče še malo pošalil), je z divjim Ellisom na violini, razbijaškim Sclavunosom na bobnih in resnim ter umirjenim Caseyjem na basu pripravil zares energičen nastop, s katerim so skupaj več kot upravičili status rock`n`roll norcev.

Grinderman - Ljubljana, Križanke (9.10.2010) Grinderman - Ljubljana, Križanke (9.10.2010) Grinderman - Ljubljana, Križanke (9.10.2010)

Koncert je trajal slabo uro in pol, kar se v primerjavi z Guns and Roses mogoče sliši malo, a vseeno bi na tem mestu opozoril, da ne gre za klasični zabavljaški rock and roll, temveč za bolj sofistriciran zvočni napad, kjer bi se s podaljševanjem koncerta naboj samo izgubljal. Prav tako je Grinderman vseeno skupina s “samo” dvemi ploščami, a vseeno zelo bogatim pedigrejem, ki se kaže tako pri bolj umirjenih komadih, s katerimi se je Grinderman poslovil od Ljubljane, kot tudi zažigalnimi bombami, s katerimi je na začetku koncerta pozdravil nabito polne Križanke.

Kaj naj rečem za konec? Koncert na visokem nivoju, izbor materiala zelo kvaliteten, z verige strgani Nick in druščina pa odlični. Get it on!