Knjiga profesorja David D. Perlmutterja je kvaliteten pregled in zbornik vlog, ki jih lahko opravljajo blogerji v politični sferi. Zadeva je zelo uporabna, polna praktičnih primerov, podkrepljenih z analizo in predstavlja eno boljših knjig na to temo, ki sem jih sam prebral v zadnjih letih.

Zadeva se je vlekla že iz časov, ko sem še študiral novinarstvo. “Kako za vraga naj človek v tej sferi ekstatičnega navdušenja dobi normalne vire za diplomsko nalogo,” sem se takrat spraševal in trpel ob branju nekih brizganj avtorjev, ki so celotno sfero obdelovali zelo nekritično in kar tako malo na počez, iz česar je bilo skoraj nemogoče dobiti neke konkretne podatke oziroma analizo iz kritične distance.

Perlmutter je knjigo napisal leta 2008, skoncentriral pa se je predvsem na politično-medijski aspekt blogosfere, ki je tudi po mojem mnenju najbolj relevanten oziroma edin resnično zanimiv del spletne komunikacije s pomočjo blogov. Sicer se v knjigi avtor osredotoča predvsem na ameriški del blogosfere, kar je razumljivo, vseeno pa lahko v njej najdemo tudi dovolj kvalitetne analize, ki jo lahko uporabimo tudi drugje.

Avtor vsebino razgradi na več sklopov oziroma nalog, ki naj bi jih oziroma jih tudi dejansko opravljajo politični blogi. Obdobje analize obsega obdobje med 9/11 in zmagi na volitvah leta 2004, saj se je v tem času zgodilo največ šokantnih oziroma analitično zanimivih dogodkov, povezanih z blogosfero (od Deana do macace in drugih). Sam izbor obsega vse tiste res pomembne dogodke, zame osebno bolj zanimiv del knjige pa je analiza oziroma izpeljave vlog blogerjev.

Prispevek iz oddaje Daily Show:

The Daily Show With Jon Stewart Mon – Thurs 11p / 10c
David Perlmutter
www.thedailyshow.com
Daily Show Full Episodes Political Humor Rally to Restore Sanity

Zadevo bi bilo zanimivo nadgraditi z analizo bolj aktualnih tem oziroma napisati drugi del knjige, ki bi se dotikala zadnjih tematik, povezanih s politično blogosfero oziroma zadevo nadaljevati tam, kjer se sedaj zaključi. Vseeno je zadeva spisana na nivoju, z dovolj veliko distanco, da človek dobi pravi občutek o tem fenomenu.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan