Star pregovor pravi, da se z božjo pomočjo in dinamitom marsikaj uredi. Zdi se mi, da so v zadnjem času posamezniki božjo pomoč zamenjali s podpisovanjem peticij. Vsaj po učinku podpisovanja sodeč.

Gremo na volitve, Proti krčenju sredstev v kulturi… zadnja dva medijsko najglasnejša primera zbiranja podpisov, ki naj bi vladajočo koalicijo prepričala v nekaj, česar po mnenju podpisnikov niso sposobni/zmožni narediti sami. Če pogledamo zadnjih pet let, lahko hitro ugotovimo, da so peticije pri nas zelo popularne, na žalost pa tudi zelo neefektivne. Ljudje si dajo duška, to je res, predaja podpisov je tudi odlična piar priložnost za politika in predajnike, a vseeno se mi zdi, da se pri večini peticij zadeva tukaj zaključi.

Kaj sploh je peticija? Ste tudi vi začeli brskati po možganih, kakšna je “prava” definicija? Ste bili tudi vi kar malo šokirani, ko ste ugotovili, da definicija peticije sploh ne obstaja? No, načeloma je peticija kakršnkoli dokument, pod katerega se podpisuje večje število ljudi in ki v besedilu prejemnika peticije pozivajo k nekemu dejanju. In to je to. Peticija ni nič bolj uradna kot listek vaše mame na katerem piše “Pogrej rižoto!” in hkrati tudi nič bolj efektiven. Še vedno se sami odločate ali boste rižoto dejansko pogreli ali ne.

Peticije lahko primerjamo z demonstracijami. V bistvu bi lahko rekli, da so peticije demonstracije lenuhov, ki se jim ne da stati na cesti in mahati s transparenti. Demonstracije so mogoče celo za dve točki bolj učinkovite, ker vodijo do izpada produkcije oziroma v realni svet prinesejo večjo spremembo – če pri demonstriranju seveda vztrajamo. Peticija je v najboljšem primeru ena zelo dobra priložnost za poziranje pred kamerami.

V zadnjem času so se po slovenskem političnem prostoru razpasle spletne peticije, kjer ljudje podpise zbirajo s pomočjo takih ali drugačnih spletnih obrazcev, pri katerem človeku dejansko ni treba iz naslanjača, ampak peticijo lahko podpiše s pomočjo spleta. Velika večina teh peticij nima sistema avtentikacije podpisa oziroma je sistem baziran na potrditveni povezavi z elektronsko pošto, po drugi strani pa se zaradi enostavnosti podpisovanja zbiranje podpisov lahko hitreje širi.

Vseeno spletne peticije pomenijo še dodatno degradacijo vrednosti podpisa, saj se lahko isti ljudje podpišejo večkrat, peticijo podpisuje širša javnost zaradi pritiska interesnih skupin in tako naprej. Hkrati se pri spletnih peticijah tako kot pri fenomenu klik demokracije ljudje dobijo občutek politične participacije in usmerjenega izražanja nezadovoljstva, čeprav je spletno podpisovanje peticije enakovredno komentarju članka na medijskem spletišču. Saj človeku paše spuščanje pare, prav velikega efekta pa od tega ponavadi ni.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan