Xbox marketplace, region lock in Slovenija

29.07.2011GamesRecenzije

Če smo zadnjič usposabljali sam dostop do Xbox Live mreže za igranje in druženje, bomo danes pojasnili, kako se znebiti t.i. “region lock” omejitev pri nakupovanju na Xbox marketplace. Rešitev je malo bolj umazana, a je zato zmaga toliko bolj sladka.

Xbox vsebine lahko nalagate na dva načina. Prvi način je kupovanje fizičnih ploščkov s programsko opremo, drugi pa je nalaganje s pomočjo xbox marketplace spletne storitve. Za uporabo slednje potrebujete t.i. Microsoft Live Points, ki jih spet lahko kupite v trgovini oziroma na spletu in pravo lokacijo na Zemlji.

Marketplace trenutno deluje samo v nekaterih državah in uganili ste, Slovenije ni med njimi. Kar ne pomeni, da tega ne morete uporabljati, le konzolo je treba začasno preseliti v državo, kjer marketplace lahko uporabljate. Brez skrbi, vse boste izvedli iz lastne dnevne sobe.

Geolokacijske omejitve se ponavadi zaobide z dostopom prek proxy strežnika. Proxy strežnik vam namreč omogoča dvoje – anonimiziranje uporabe in izbiranje geolokacije, kjer se navidezno nahajate. Če recimo do spleta dostopate prek proxy strežnika v Veliki Britaniji, bodo spletne aplikacije mislile, da ste pač v Londonu.

Sestavine:

Vse se začne s preprostim UTP kablom. Točno takim, kot ste ga dobili zraven Xboxa, pa ste ga vrgli v smeti, češ, saj imam popcorn pack in brezžično povezavo. Trik je namreč v tem, da Xbox ob začetku in koncu vsakega zahtevka po nalaganju/kupovanju vsebin iz tržnice preveri geolokacijo konzole. Pomembno – začetku in koncu. Vmes mu dol visi, iz kje vlečete. Boste videli, zakaj.

Potrebovali boste še računalnik z dvema mrežnima karticama. Če imate prenosnik, je zadeva že urejena, saj dandanes skoraj ni prenosnika, ki ne bi imel brezžične mrežne kartice in standardnega vhoda za UTP kabel.

Na koncu boste potrebovali še proxy strežnik. Tudi tukaj imate več možnosti: lahko se odločite za brezplačno ali plačljivo varianto, ceni primerno pa vas bodo omejevali pri količini prenešenih podatkov oziroma dolžini delovanja. Sam sem preizkusil rešitev Anonimity Network, ki ponuja brezplačno in plačljivo dostopanje do mreže proxy strežnikov po celem svetu.

Priprava:

Iz Xboxa izklopite brezžični dostop do spleta in ga z UTP kablom povežite z računalnikom. Nato na računalniku zaženite povezavo do britanskega proxy strežnika.

Na xboxu med mrežnimi nastavitvami izberite wired network in nastavite avtomatično dodeljevanje IP številke. Počakajte, da Xboxu vaš računalnik določi IP številko in nato vzpostavite most med obema mrežnima karticama (tisto, na katero je priklopljen Xbox in tisto, s katero dostopate do spleta).

Če ste vse skupaj izvedli pravilno, bi moral sedaj Xbox dostopati do spleta preko vašega računalnika, zaradi proxy strežnika pa bi se moral “nahajati” v Veliki Britaniji.

Sedaj se ponovno prijavite v Xbox Live mrežo in odklikajte na Marketplace. Izberite/kupite dodatke oziroma igre ter jih začnite nalagati na svoj Xbox. Zadeva bo zaradi proxy povezave potekala zelo počasi, vseeno pa vam ni potrebno nalagati celotnega paketa prek proxy strežnika.

Preko proxy strežnika naložite prvih nekaj odstotkov programja, nato se odlogirajte in xbox priklopite na internet po normalni poti. Nalaganje se bo nadaljevalo do 97%, kjer se bo zgodilo naslednje preverjanje geolokacije. Xbox nato izklopite iz omrežja, ga spet priklopite na proxy in preko proxyja naložite še zadnjih nekaj odstotkov paketa.

In to je to.

 

10 komentarjev na “Xbox marketplace, region lock in Slovenija

 1. Lun

  Zdravo,

  Ravno razmišljam da bi si kupil XBOX 360, ampak sem zelo zaskrbljen da mi ne bo delal, ker sem v Sloveniji. Ali lahko igram igre kot so Call of Duty ter Halo na Multiplayer-ju ali mi tega ne bo dovolilo? Prosim odgovorite ker nevem kako se naj odločim! Pa še nekaj, ali je treba tudi xbox live naročnino kupiti prek marketplace-a?

  Lp

   
  1. Domen Savič Post author

   Živjo,

   xbox in xbox live preverjeno deluje v Sloveniji, ker ga sam uporabljam od takrat, ko sem napisal to objavo 🙂 Za podrobnosti ti svetujem, da preberi tole objavo.

   Xbox live naročnino ne kupiš na marketplacu, ampak na spletu – jaz ponavadi kupim na XboxLiveUK76, kjer kodo dobiš na e-mail takoj po plačilu s kartico. Drugače pa mimovrste.com oziroma nekje drugje.

    
 2. Lun

  Živjo,

  Ravno sem kupil XBOX in sem poskusil tale način kako se znebiti region-locka. Nažalost mi kljub temu da sem sledil vsem navodilom, še vedno ne dela, problem je pa v tem, da ko poskusim vzpostaviti most med obema mrežnima karticama, mi pokaže tole obvestilo: Če želite ustvariti omrežni most, morate izbrati najmanj dve lokalno omrežij ali hitri internetni povezavi, ki niso v skupni rabi internetne povezave.
  Ne razumem ravno tega sporočila, in upam da imate odgovor zame.

  Hvala

   
  1. Domen Savič Post author

   Uh, tale bo težka, takole na pamet. Rekel bi, da je problem v tem, da imate kartice za mrežno povezavo napačno povezane. Moje prvo vprašanje – ali računalnik sploh ima dve mrežni kartici?

    
 3. Jurij

  No moja situacija je pa taka: ker se mi zdi ta zadeva z mrežnimi karticami preveč zahtevna sem prosil nekoga, da ko bo šel v Avstrijo, (država kjer je xbox live podprt) naj vzame svoj xbox ter MOJ zunanji hard drive xboxa, in mi tam prenese določene stvari iz marketplaca. Zanima me ali je mogoče, da mu dam svoj hard drive in mi nato na ta hard drive, iz mojega profila, prenese datoteke, tako da mu ne rabim dati celotnega xboxa. Bi to šlo?

   
  1. Domen Savič Post author

   To se ti zdi res manj komplicirano :)? Ne vem, načeloma bi moralo iti, ker microsoft region lock ne preverja cel čas procesa, ampak samo na začetku in na koncu downloada. Boš lepo prosim objavil rezultate :)?

    
   1. jurij

    no, lahko rečem da dela, ampak le delno – prenesel sem si nov map pack za BO2, dela mi pa le nova zombie mapa in lahko uporabljam novo orožje, vendar novih map ne morem igrati, opcija za playlist revolution se ne pokaže. Mogoče kdo ve v čem je problem?

     
     1. Klemen

      zdravo, kakšna je pa bila rešitev da si lahko igral druge mape?
      prosim in hvala za odgovor. lp

       

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.