Shirky po svoji fenomenalnem prvencu Here comes everbody s knjigo Cognitive surplus kar malo razočara. Zdi se, kot da je vanjo pometel vse tisto, kar je odpadlo pri prvencu in recikliral nekaj že prodanih idej. 

Glavno vprašanje je kognitivni presežek oziroma oblikovanje novega ekonomskega sistema, ki je prisoten v spletnih skupnostih, kjer ljudje brez “pravega razloga” producirajo izdelke, vsebine in odnose. Shirky vzame v zobe fenomen, ki je sproduciral Wikipedio in ostale crowdsourcing projekte in ga poanalizira s stališča konzumentov, producentov in orodji, ki so omogočile aktualno sceno.

Za dejstvo, da se mi je knjiga zdela podaljšek oziroma dopis k prvencu, obstaja več razlogov. Da je tema zelo podobna oziroma samo preofokusirana, še ni tak problem. Večji problem se mi zdijo podobni oziroma do pičice enaki primeri ter povzemanje sklopov iz prve knjige, pri katerih ima človek občutek hudega deja vuja.

Kot že rečeno, se vprašanje dotika razlogov posameznika za soustvarjanje nečesa, kar bo potencialno koristilo družbi, posameznik pa vsaj direktno za opravljeno delo ne bo dobil finančnega plačila. Avtor se sprehodi čez posamezne fenomene, povezane s to permiso in ugotavlja, zakaj nekateri funkcionirajo in drugi ne.

Zakaj lahko recimo Wikipedia in Prevoz.org funkcionirata, medtem ko se drugi crowdsourcing projekti ponesrečijo oziroma ne razvijejo? Kako na najboljši način zasnovati sistem, kakšne varovalke je priporočljivo namestiti, da sistema ne zlorabijo egoistični posamezniki, kot se je to zgodilo na začetku portala eBay?

Če ste že prebrali Shirkyjev prvenec, potem si nadaljevanje nekje izposodite. V nasprotnem primeru vam najprej svetujem Here comes everbody, kognitivni presežek pa navkljub superlativnemu naslovu vzemite z rezervo.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan