Nokia X7 je po zadnjih finskih polomih prijetno presenečenje, ki popravlja večino spodrsljajev prejšnjih telefonov na dotik, a vseeno ne more mimo nekaterih res klasičnih napak, ki so pestile tudi prejšnje modele.

X7, mlajša sestrica še enega paradnega konja, X8, veliko obeta. Finci so končno popravili uporabniški vmesnik in dokazali, da lahko tudi na Symbian3 operacijskem sistemu doživimo čisto spodobno uporabniško izkušnjo. Ikone so dovolj velike, da jih “zadanemo” s prsti, meniji dovolj pregledni in predvsem dovolj enostavni, da uporabniki med brskanjem ni zmeden.

Nokia X7: Screen Nokia X7: Top 2 Nokia X7: Top Nokia X7: Back side Nokia X7: SIM card

Tudi površina za tipkanje in virtualna tipkovnica sta zaradi velika zaslona bolj prišla do izraza ter omogočila lažje in enostavnejše tipkanje. Zaslon je dobro odziven in skoraj bi se ga dalo primerjati s HTC zasloni, čeprav je mogoče na trenutek še vedno malo “trd”. Ker je to pač Nokia.

Mogoče najbolj moteča zadeva ostaja uporaba fotoaparata, saj se gumbi za slikanje nahajajo ob straneh slušalke, zaradi ovalne oblike pa je res majhen in pritisk skoraj vedno premakne celoten telefon. Ne ravno praktično, sploh ker bi lahko zadevo izpeljali s pritiskom na zaslon oziroma na gumb na prvi strani aparata.

Nekaj primerov fotografij:

Nokia X7 camera test Nokia X7 camera test Nokia X7 camera test

Primer videoposnetka:

Widgeti so mogoče po zaslonih razporejeni celo bolje kot pri ostalih proizvajalcih in čeprav je prostora manj, zasloni ne izgledajo nič kaj natlačeni. Spet je tukaj minus, da imamo na voljo samo tri zaslone, med katerimi lahko preklapljamo s prsti oziroma z gumbom.

Pod črto je zanimivo videti razvoj finskega paradnega konja, ki ga zanalašč ali ponesreči pestijo nekatere težave, ki bi jih lahko Finci že rešili. Ena izmed njih je relativna počasnost vmesnika, ki je rezultat šibkega procesorja in zaradi česar trpi uporabniška izkušnja oziroma se telefon obnaša kot dumb phone oziroma kjer je single-tasking še vedno pravilo in ne izjema. Po drugi strani je zelo dobro rešen nadzor nad odprtimi aplikacijami, kar olajšuje preklapljanje in ugašanje programov, ki jih ne potrebujemo več.

Čeprav je lepo videti, da se Nokia uči iz svojih napak, bi si človek želel, da bi vsake toliko preskočila kak razred, ne pa, da letnike izdeluje z zelo povprečno trojko.

Telefon so prijazno posodili pri Telerayju

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan