Še ena iz nabora bolj optimističnih pogledov na pop kulturo in medije, ki na podlagi zgodovinskih analiz dokazuje, da nas popularna kultura dela pametnejše in da ni vse tako črno, kot bi lahko sklepali po ogledu novega oglasa o “posebni kravici”.  

Permisa knjige je enostavna – z razvojem družbe in kulture zadnjih nekaj desetletji je le-ta postala bolj kompleksna, večplastna in primerna za bolj zahtevne uporabnike, ki razumejo, prepoznajo in ponotranjijo reference, metapodatke in podtone posameznih izdelkov.

Ta fenomen je viden tako na področju televizije, računalniških iger kot tudi v filmih in ostalih produktih popularne kulture in avtor je prepričan, da je med drugim tudi kultura prispevala k razvoju “pametnejše” družbe, v kateri živimo.

Knjiga je tako polna primerov, ki podpirajo to teorijo, avtor pa se spretno izogiba nasprotnim dokazom, ki bi kazali na vedno večje podebiljanje občinstva. Tako popolnoma ignorira tiste serije oziroma produkte, ki so namenjeni pospeševanju prodaje in se raje posveti izdelkom z resno pop-kulturno vrednostjo. Tako mu potrditev teorije v celoti uspe, brez napak pri meritvah.

Kaj me je pri knjigi zmotilo? No, avtor se nahaja na pozitivni strani mavrice in tega mu ni za zameriti. Mogoče bi si vseeno želel malo večje vzorce pri raziskavi spektra, ki bi malo zamajali teorijo o edukativni kulturi, ki je samo dobra in ki ne prinaša nič slabega. Ki ne zatira alternativ in ki se ni v vlogi pospeševalca prodaje. Ki ne temelji na stereotipih, zaradi katerih je plagiatorstvo nekaj dobrega oziroma normalnega.

In ne glede na zgornji zapis ima avtor vsaj deloma prav. Kultura nas dela pametnejše. Zadeve niso tako enostavne, kot se zdijo na prvi pogled, kjer kritiki zavračajo a priori določene dele kulturnega ustvarjanja kot manj pomembne oziroma poneumljajoče. Kjer prevladuje dejstvo, da pop kultura vedno bolj poneumlja in kjer se kritiki nahajajo na temni strani mavrice.

 

 

 

 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan