Po Stalingradu in Berlinu se z Beevorjem odpraviva še na obale Normandije, kjer je potekala ena najbolj stereotipiziran in zveličanih akcij zaveznikov v drugi svetovni vojni. A Beevor ne bi bil Beevor, če ne bi tudi v tem biblijskem napadu našel nekaj zelo zanimivih pogledov ter celotno akcijo predstavil zelo celostno in uravnoteženo. 

Dan D, kot so ljubkovalno poimenovali izkrcanje v Normandiji, je bil projekt velike koalicije zaveznikov v drugi svetovni vojni. Če ste o tem dogodku največ izvedeli iz popularne kulture, ste zagotovo dobili občutek, da je šlo za napeto, a vnaprej odločeno bitko, da so zavezniki nadvladali nad nacistično Nemčijo.

No, če bi rad ohranili to predstavo v glavi, potem nikar ne berite te knjige – v njej boste namreč izvedeli, da so bili zavezniki skoraj tako veliki šalabajzerji kot Nemci, da so slednji v določenih momentih izkazali veliko boljšo strategijo kot zavezniki in da so se vmes na obeh straneh dogajale tudi zelo smešne stvari.

Beevor z intervjuji na obeh straneh, s slikovitim opisovanjem dogajanja in z detajli, ki se dotikajo tudi osebnih zgodb posameznikov na fronti, iz ideološko stereotipiziranega dogodka naredi spektakel – bralcu se na trenutke zdi, da bere o neki popolnoma neznani stvari in ne o eni najbolj skomercializiranih bitk druge svetovne vojne.

Po Stalingradu in Berlinu je Dan D še ena odlična zgodovinska kronika, ki se bere kot politično-akcijski triler in pri katerem skorajda ne verjameš, da se je vse res zgodilo. Pozornost, posvečena majhnim podrobnostim in zgodbice znotraj glavne zgodbe, vas bo navdušila in držala do konca.

 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan