Po Stalingradu in Berlinu se z Beevorjem odpraviva še na obale Normandije, kjer je potekala ena najbolj stereotipiziran in zveličanih akcij zaveznikov v drugi svetovni vojni. A Beevor ne bi bil Beevor, če ne bi tudi v tem biblijskem napadu našel nekaj zelo zanimivih pogledov ter celotno akcijo predstavil zelo celostno in uravnoteženo. 

Dan D, kot so ljubkovalno poimenovali izkrcanje v Normandiji, je bil projekt velike koalicije zaveznikov v drugi svetovni vojni. Če ste o tem dogodku največ izvedeli iz popularne kulture, ste zagotovo dobili občutek, da je šlo za napeto, a vnaprej odločeno bitko, da so zavezniki nadvladali nad nacistično Nemčijo.

No, če bi rad ohranili to predstavo v glavi, potem nikar ne berite te knjige – v njej boste namreč izvedeli, da so bili zavezniki skoraj tako veliki šalabajzerji kot Nemci, da so slednji v določenih momentih izkazali veliko boljšo strategijo kot zavezniki in da so se vmes na obeh straneh dogajale tudi zelo smešne stvari.

Beevor z intervjuji na obeh straneh, s slikovitim opisovanjem dogajanja in z detajli, ki se dotikajo tudi osebnih zgodb posameznikov na fronti, iz ideološko stereotipiziranega dogodka naredi spektakel – bralcu se na trenutke zdi, da bere o neki popolnoma neznani stvari in ne o eni najbolj skomercializiranih bitk druge svetovne vojne.

Po Stalingradu in Berlinu je Dan D še ena odlična zgodovinska kronika, ki se bere kot politično-akcijski triler in pri katerem skorajda ne verjameš, da se je vse res zgodilo. Pozornost, posvečena majhnim podrobnostim in zgodbice znotraj glavne zgodbe, vas bo navdušila in držala do konca.