Malo me je sram priznati, da sem prelomno delo Marshalla McLuhana v celoti in originalu prebral šele danes. Napaka! Tip je imel že leta 1964, ko je delo Understanding Media prvič ugledalo luč sveta, vse razčiščeno. In ob pogledu na današnjo medijsko situacijo si lahko pojem samo klasiko Shirley Bassey “it`s all just a little bit of history repeating!”

McLuhana sem sicer prvič srečal na faksu, po skoraj vseh knjigah, ki so se dotikale komunikologije. Tudi kasneje sem ga v knjigah o novih tehnologijah vsake toliko časa opazil kot sivo eminenco, za original pa me je dokončno navdušil članek v Mladini.

Understanding Media je veliko več kot “samo” diskurz medijske pokrajine. McLuhan se loti disekcije kulture s čisto vsemi pritiklinami – politika, industrija, mediji… in izpostavlja povezave med posameznimi deli ekosistema, ki drži pokonci to našo civilizacijo.

Najbolj zanimivi so seveda deli o medijski pokrajini, kjer McLuhan včasih s tako preciznostjo zadane aktualne probleme medijskih podjetji, da se čudim, kako se je že pred več desetletji problematika vrtela okrog istih vatlov.

Težave z oglaševanjem, vplivanje na poročanje, spreminjanje vsebine na podlagi tehnologije… Še celo frazo “new media” ima noter, le da jo uporablja za opisovanje televizije in radijskih postaj v odnosu do tiskanih medijev – a to ne spremeni dejstva, da so problemi skorajda identični!

Knjiga je zanimiva iz večih razlogov, najbolj pomemben je to ponavljanje matrike, ki jo obdelujemo v današnjih časih in se čudimo novosti novih medijev, čeprav gre za orodja, ki brez vsebine ne morejo in ne bodo funkcionirali. Odpadejo vse fantazije novosti, neodkritega terena in vseh buzzwordov, s katerimi prodajniki filajo kupce – vse je že odkrito, vse je že pojasnjeno.

Understanding media se bere hitro, poante so globoke. Problemi reševanja starih medijev zaradi prihoda novih, vplivi družbe na razvoj komunikacijskih orodji in obratno opisani v tej knjigi, so še vedno aktualni in kažejo na to, da se nič ne spremeni. Da se vse vrti okrog istih idej. In da pri poznavanju medijev ni ključno hitro identificiranje novih trendov, temveč opazovanje razvoja skozi oči zgodovine.

 

 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan