Marshall McLuhan je v svojem prelomnem delu Understanding media zapisal, da oglasov ne smemo gledati pri polni zavesti. Da jih ne smemo analizirati. In da jih ne smemo razumeti. V nadaljevanju pri polni zavesti analiziram in skušam razumeti oglase strank v predvolilni kampanji za parlamentarne volitve 2011. 

Disclaimer: Avtor prispevka se na tokratnjih volitvah odloča med stranko ZARES in SD. Trudil se je, da njegove preference niso vplivale na presojo komunikacijske vrednosti oglasov. Pričujoča analiza se ne ozira na podatke iz vsebinskega dela, temveč ocenjuje samo izvedbo podajanja vsebin.

Nova Slovenija: Vrnimo upanje Sloveniji

OK, tega sem videl najprej in njegova sporočila vrednost je fenomenalna. Stranki je uspelo v sedemnajst sekund stlačiti vse medijsko propagirane stereotipe, kletvico in popolnoma zgrešeno sporočilo. Češ, ker nas ni zraven, se dogajajo slabe stvari. Volite nas in odrešili vas bomo vsega hudega. Kletvica in odsotnost kakršnegakoli vsebinskega sporočila kaže na ozek domet stranke, saj se ukvarja predvsem z napovedovanjem reševanja starih težav, ne pa z napovedjo oziroma prikazom novih idej oziroma smeri poti.

Hkrati je tudi naslov zelo zgovoren. Pripoveduje zgodbo o izgubljenem upanju, čeprav se mi zdi, da je bolj namenjen stranki sami. Da so oni izgubili upanje v uvrstitev v parlament in da jim moramo upanje vrniti mi. Z izvolitvijo. Tudi nagovor je trapast do konca, saj predpostavlja, da je bila ravno NSi s svojimi štirimi poslanci, ko so bili še v parlamentu, odgovorna za VSO blaginjo takratnjega časa. Grozljivo, kako nizko cenijo svoje potencialne volilce.

SDS: Pametna rešitev

Od ponosnega odpovedovanja TV oglasu in darovanja denarja do tehnike, Apple tehnologije in rešitev v slogu oglasa za pralni prašek, ki mastne madeže odpravlja že pri tridesetih stopinjah. SDS je tokrat moderna, napredna, tehnokratska stranka, ki predlaga pametne rešitve. A vendar se mi zdi, da pri tem niso preveč iskreni. Poglejmo detajle: Apple tehnologija dominira, a vseeno si naokrog podajajo papirnato knjigo rešitev. Papir vs. digitalno ne gre skupaj.

Drugi WTF moment, na katerega je internet že opozoril, je hover tipkanje. Tako vedenje ponavadi izvaja nekdo, ki se hoče pred svojim šefom oziroma okolico dokazati kot priden delavec, v resnici pa lenari oziroma samo navidezno dela. Zelo močno sporočilo, ki pa ga SDS zagotovo ni hotel komunicirati javnosti. Tretji je že omenjena Apple tehnologija, ki ni ravno primeren kandidat za komuniciranje odprtosti, kolaborativnega vedenja in promoviranja kvalitetne parlamentarne demokracije. Je pa super, če hočeš komunicirati zaprtost, ekskluzivnost in monopolistično vedenje. Spet je vprašanje, ali so to zares hoteli.

Pozitivna Slovenija: Za pozitivno Slovenijo

Huh. Najprej sem mislil, da gre za hec. Potvarjanje žanra medijskega poročanja za oglaševanje je ena najgrših potez, ki si jih lahko privošči oglaševanje. Potvarjanje je narejeno do potankosti, še na koncu je napis o naročniku oglasa narejen s komaj opaznim kontrastom napisa z ozadjem, da je iluzija novinarske vsebine popolna.

Spet je tukaj prikrito sporočilo močnejše od manifestnega. Če se Jankoviću oziroma njegovemu štabu zdi primerno potvarjati žanre (čeprav so lahko testimoniali čisto resnični oziroma so nabrali iskrene izjave njegovih podpornikov!), je vprašanje, kako se bo tak način komuniciranja obnesel če bo Jankovićeva opcija zmagala in postala mandatarska stranka.

ZARES: Levi/Desni

Kampanja, bolj primerna za spletno okolje kot za televizijo, saj so kreativo skopirali od klasik blagovne znamke Apple. Drugačno je le sporočilo – direkten napad na “zlonamerne” načrte desnice in pozivanje k pravi/racionalni izbiri. Spet pomislek – če je izbira tako racionalna, zakaj je potrebno kreativo kopirati? Apple kot višek razuma? Da ne omenjam povezovanja s konkurenčno stranko SDS.

Če zanemarimo obliko, je vseeno oglas stranke ZARES najbolj vsebinsko poln. Vsebuje konkretne težave in predloge konkretnih rešitev. Za razliko od NSi, ki edina od vseh omenja (četudi sublimno) konkretne probleme in za razliko od Jankovićeve liste, ki podaja samo odgovore, ZARES v svojih oglasih komunicira oboje.

SD: Borut Pahor podpira Darjo Kapš

Ta spot sem prvič videl in pokomentiral v oddaji 24ur Zvečer. Kot že rečeno, zmoti šahiranje z lastnimi podporniki, črne in bele figure in dejstvo, da Pahor izgublja proti svojim. Najbrž snovalci spota niso hoteli sporočiti, da je Pahor z dobrimi izhodišči zafural vse in da ga bodo zdaj vrgli ven iz lastne stranke. Upam.

SMS Zeleni: Požigalec gre na svoje

Nov voice over na enega boljših viralcev slovenskega spleta iz oddaje 24ur. Najbrž so snovalci upali na dodatno promocijo zaradi izkoriščanja dobrega vira, kot se je to že zgodilo v primeru odlomka iz filma Der Untergang. V bistvu je največji problem v tem, ker bodo ljudje pričakovali dobrega starega Požigalca, dobili pa zdolgočasen voice-over o tem, kako “smo mladi predolgo pri mamah in si ne moremo normalnega življenja zrihtat.”

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan