Če nimate ideje, kaj kupiti v prihajajoči sezoni maničnih praznikov in če ste bolj intektualne sorte, naj vam sugeriram deset knjig, ki so name v letu 2011 pustile največji vtis. Kdo ve, mogoče boste zaradi prebranega kakšno v roke prijeli tudi vi. Marshall McLuhan: Understanding media

Napisana v letu 1964, aktualna v letu 2011. To je zgodba McLuhanove klasike, s katero se je avtor podal na področje medijske krajine in pri tem zdefiniral komunikologijo in medijsko sfero. Boleče realno. In odlično orožje proti vsem novodobnim poznavalcem, ki mislijo, da je Facebook nekaj novega.

D-Day: The Battle for Normandy

Anthony Beevor ne razočara. Zgodovinar, ki ustvarja mojstrovine, se tokrat loti izkrcanja v Normandiji in jo v svojem iskrivem in nenavijaškem slogu popiše tako zanimivo, da se ti zdi, da bereš Toma Clancyja. Če še niste fen, postanite to čimprej. Beevor ne razočara.

Many Lives Of Tom Waits

Waits odgrne krajec zavese in novinarja spusti v predprostor svojega življenja. Preblizu mu iz razumljivih razlogov ne pusti, a vendar dobimo s to biografijo lepo presek Waitsove kariere, ki se bere kot bohemska knjiga rekordov. V kombinaciji z novim Bad as Me albumom gre skupaj kot losos z bučkami. Z drugimi besedami – odlično.

Walking Dead

Braiiinzzzzzzzzzzzzz. Zombijskeva saga, ki je pred kratkim preskočila tudi na male zaslone, vas bo navduševala z dialogi, grafiko in zgodbami. Stripovska delikatesa, ki vas ne bo pustila lačne.

The Filter Bubble

Optimizacija, kustomizacija in ostali buzzwordi, ki letijo po spletu, imajo tudi slabo stran. Filter Bubble si upa pogledati čez mejo personaliziranega spleta, kjer je vse lepo, nič narobe in vse tako, kot hoče uporabnik. Zelo zanimiv in lahko berljiv pogled na težko temo.

ReWork

Kako delamo in kaj delamo? ReWork je knjiga, ki s kratkimi nasveti pretrese logiko delovnega dne in predlaga nekaj hackov, s katerimi si lahko pooptimiziramo delovnik. Seveda je treba knjigo brati z rezervo, ameriški freelancerji so pač le nekaj posebna pasma, a vseeno se mogoče komu porodi dobra ideja.

Who controls the internet?: Illusions of a Borderless World

Politološko-komunikološka študija, ki se ukvarja s politiko nadzora interneta in oblikovanjem različnih politik znotraj posameznih držav, ki se ukvarjajo s tem, kdo in kdaj nadzira spletne komunikacije. Streznitev za vse, ki še vedno mislijo, da je internet svoboden.

How do we decide

O psihologiji, ki se skriva za postopkom izbire, je bilo napisano že veliko knjig.  Tale je dober začetek za skok v temo, ki bo zanimala tako komunikologe kot tudi politologe in vse, ki se ukvarjamo z družbenimi fenomeni.

The Shallows

Kako nas internet dela neumne in nam spreminja možgane. Antipod Shirkymaniji, ki v spletu vidi vsebinsko in družbeno revolucijo zaradi tehnologije. Če ne drugega, preberite zato, da ne boste presenečeni, ko se bo zgodilo vam.

Slava – roman v devetih zgodbah

Leposlovje. Zabavno leposlovje. Če nimate blizu Roalda Dahla, bo tole dober nadomestek. Bizarno, zabavno in fino branje, ki ga boste vzeli večkrat v roke.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan