Da je bila tehnologija teh volitev Twitter, čivkajo (heh) že vrabci. Naj vas takoj ustavim – Twitter ni imel nobenega vpliva na končni rezultat, niti ni predstavljal kritične mase, ki bi lahko spremenila vpliv. Je bil pa zagotovo najbolj zabaven medij. Podajam analizo dveh televizijskih postaj, ki sta se Twitter odločile vključiti v tok debate.

POP TV: Party like it`s 1998

Full disclosure: Ko so na POP TV iskali social media managerja, sem se prijavil. Nisem bil izbran.

Moram priznati, da sem od POP TV pričakoval več. Ko smo se pogovarjali o morebitnemu sodelovanju, sem dobil občutek, da bodo na volitvah spojili “nove” in “stare” medije na bolj interaktiven način. Gyzar (ne najdem linka) je sicer pohvalil združevanje in opisal dobre prakse. Z analizo se deloma strinjam, vseeno pa ne morem mimo dejstva, da preprosto vključevanje in filtriranje twitter toka podatkov brez dejanskega vključevanja javnosti v debato ni ravno tisto, kar sem pričakoval od televizije, ki bi rada vodila na področju družabnih medijev.

Vse skupaj me je spominjalo na tisti MMC RTV “place holder”, ko ni programa in ko se zgoraj rolajo video posnetki in horoskop, spodaj pa čez zaslon beži tok kratkih sms sporočil najstnikov, ki igrajo Potapljanje ladjic. Saj je bilo zanimivo spremljati uredniške odločitve in se trepljati po prsih, ko je bil tvoj tvit objavljen, ampak s stališča klasičnih televizijskih uporabnikov je bila zadeva po mojem mnenju dokaj neuporabna. Brez poznavanja uporabnikov ali celo medija, iz katerega se je ta tok podatkov vlekel zadeva ni pol tako smešna.

Druga, še bolj moteča stvar, je odsotnost interaktivnosti. OK, twitter tok podatkov. Woohoo? V bistvu ne. Človek bi v 2011 pričakoval malo bolj napredne rešitve, ki ne bi bile podobne objavljanju blog objav v Večeru pred … huh … kolikimi leti? Tudi vabljenje uporabnikov Twitterja (o tem sem nekaj že pisal) v studio bi lahko izvedli veliko bolj “pompozno” oziroma z več smisla – ne pa, da so jih potem postavili na nivo občinstva pred TV sprejemniki/tviteraši iz kavča.

Info TV: Garažna zabava s super pijačo

Saj vem. Vse vem. Ni mi treba razlagati o tem, kakšen status ima Info TV v Sloveniji. Od koga je, kdo jo vodi in podobno. Vse vem. Ampak stari! Twitter so ufurali legendarno, preprosto in z veliko esence. Twitter feed so ignorirali oziroma ga iz iPada na mizi voditelja uporabili samo takrat, ko so gostom zastavili vprašanje uporabnikov Twitterja. To je to. Keep it simple, stupid! Ne kompliciraj z nečim, kar se na koncu izkaže za irelevantno in nepraktično. Komuniciraj hashtag, spodbujaj k participaciji in potem to participacijo tudi nagradi oziroma vključi v dogajanje. To je vse!

Twitter kot orodje postane zanimivo šele takrat, ko ga smiselno uporabimo v generiranje vsebine in ne, ko ga s “starim” medijem sparimo samo zato, da smo moderni in da vključujemo več različnih medijev na isti zaslon. Multimedija v tem smislu se ni še nikoli izkazala za uporabno ali kvalitetno uporabo kateregakoli medija, vključenega v miks, tako da bi v prihodnosti pričakoval bolj smiselno, bolj vsebinsko vključevanje. Ali pa naj zadevo pustijo pri miru.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan