Skoraj do datuma natančno pred enim letom sem pisal o plačljivosti spletnih vsebin v slovenskem medijskem prostoru. Novo leto je prineslo še več sprememb, ki grejo vse v isto smer.

Spet je tukaj kolumna Marka Crnkovića, v kateri racionalizira odločitev medijske hiše. Predstavi skupino medijev, ki so se odločili za isti korak, razloži cenik in pojasni, da “se vsebine pač plačuje”. Po Crnkovićevih besedah je to težak korak, za katerega se niso odločili na podlagi dobrih izkušenj s plačljivimi vsebinami.

Vseeno Delo ne bo čisto zaprl brezplačnega dostopa. Marko pojasnjuje, da bo “vsak plačljiv članek tako objavljen v dveh verzijah: prva, ki bo dostopna vsem uporabnikom, bo vsebovala bazične informacije in manj multimedijske opreme, a bo kljub temu zaključena, samozadostna, smiselna novinarska celota; druga, naročniška verzija pa bo integralna, ekstenzivna, obogatena z multimedijo in povezavami in drugimi elementi, ki dajejo uporabniku toliko več kot zgolj črka na papirju.”

Tega ne razumem. Če pogledamo vsebine na spletišču Delo.si, lahko ugotovimo dva tipa vsebine. Prvi tip je prenos člankov iz tiskane verzije, drugi pa povzemanje in prevajanje člankov tujih medijskih portalov in objavljanje agencijskih novic. Potem so tukaj še infografike in videoposnetki, ki so v manjšini in ki ne predstavljajo pomembnega dela informacijske vrednosti spletnega mesta. Pojavlja se vprašanje – kaj točno bodo potem zaračunavali?

Marko pojasnjuje: “Načrtujemo, da bomo za digitalno naročnino ponujali deset do petnajst odstotkov Delovih vsebin. To bodo predvsem ekskluzivne Delove teme in zgodbe, intervjuji in reportaže, komentarji in kolumne, pa daljši feature teksti iz prilog in rubrik.”

Vzemimo najprej kolumne. Kolumne oziroma mnenjski članki določenih mnenjskih voditeljev so zame eden ključnih kosov, zaradi katerih kupujem slovenske medije. Kučić, Štefančič… so ljudje, ki znajo kritično oceniti in predstaviti določen fenomen oziroma dogajanje. Tega ne zna vsak. Pomislek ob razlaganju določevanja plačljivih vsebin na delo.si – kaj točno je dodana vrednost kolumne, ki bi jo moral plačat? Če Marko trdi, da bodo članki tudi v brezplačni obliki vsebinsko smiselni, ali to pomeni, da kolumen, teh najboljših kosov mesa, ne bodo prodajali? In če jih bodo – kaj bom dobil v brezplačni in kaj v plačljivi verziji? Bodo kolumnistu naročili, da mora za premium uporabnike napisati več? Bo moral kolumno odigrati z lutkami?

Drugi tip članka so ekskluzivne vsebine. Saj veste, Kučić (res je fajn) ali pa Ropret se spravita nad določeno temo (Facebook in EU, SOPA in drugo…) in jo popišeta v članku. Pustimo ob strani dejstvo, da bo članek v tiskani izdaji in da bo tako Delo isto stvar prodajal dvakrat, zanima me, koliko bo takih vsebin oziroma kolikšna dodatna obremenitev bo to za novinarje, ki jim grozi sprememba v mezdne delavce. Če bo vsebin malo, se mi ne bo izplačalo.Če jih bo (pre)več…

Na koncu bodo zaračunavali tudi intervjuje. Intervjuje??? Oprostite, ampak intervju je mešanica interpretativnega in informativnega žanra in ni odvisna samo od novinarja, ampak tudi od gosta. Se pravi, da bo pol dela opravil nekdo drug, medij pa bo to zaračunal, kot da se je vsega spomnil sam? Predlagam, da se intervjuvanci združijo in začnejo tudi sami zaračunavati pojavljanje v medijih.

Marko v prispevku ne omenja še enega pomembnega vidika novinarstva na spletu – uporabniške izkušnje. Čeprav menim, da je ta izraz veliko prevečkrat zlorabljen in mu sam pravim tudi SEO enaindvajsetega stoletja, ga tukaj uporabljam smiselno. Spletna mesta medijskih hiš v Sloveniji so OGABNA. O.G.A.B.N.A! Popolnoma neprimerna za branje daljših vsebin, za kombiniranje multimedijskih vsebin s klasičnimi vsebinami in tako naprej. In če tega ne bodo spremenili oziroma vsebini prilagodili tudi izgleda, uporabnikov ne bodo prepričali. Pa tudi, če bodo ugasnili tiskano izdajo.

Pa še ena zanimiva stvar – tokrat v plačljive vsebine ne gre samo en medij, temveč cel konzorcij (Dnevnik, Večer, Žurnal24, Primorske novice, Dolenjski list, Gorenjski glas, Ekipa, Požareport in Ringaraja). O čemer več v naslednjem prispevku…

 

 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan