Murakami je pisateljski tekač oziroma tekaški pisatelj. V tekaški biografiji skozi tek razlaga svojo pisateljsko biografijo in vleče vzporednice med fizičnim in mentalnim. Tako kot v vseh svojih ostalih delih.

Knjiga je v primerjavi z relativno dolgim naslovom relativno kratka. Vsebinsko ji sicer nič ne manjka, saj bralci dobimo precej dober vpogled v možgane enega najbolj uspešnih in priljubljenih pisateljev zadnjih let, ki iz povprečja najbolj štrli zaradi svoje nepovprečnosti.

V pripovedi o tekaških podvigih Murakami vpleta razmišljanja o svojem literarnem ustvarjanju in pojasnjuje vzgibe, ki so ga prepričali v odločitvi o pisateljskem poklicu. Razlaga svojo filozofijo o ustvarjanju in skromno ocenjuje svoj vpliv in posledice odločitve za prestop v pisateljski ceh.

Na podoben način kot Stephen King v avtobiografskem priročniku za pisanje On Writing, tudi Haruki razlaga svoje pisateljske navade in svetuje glede koncentracije ter ciljne naravnanosti dela. Pri teh sicer ni tako konkreten kot King, a je vseeno dovolj opisen, da človek dobi občutek načina delovanja njegovih pisateljskih možganov.

Pripoved teče na zelo… erm… tekaški način. Ima svoje vzpone in padce, a najbolj pomemben je ritem, ki je zelo umirjen. In konstanten. Knjigo lahko preberete na en mah, čeprav ji ne manjka globine in se zadeve lahko lotite tudi bolj počasi. Ne pričakujte priročnika za tekače oziroma nadebudne pisatelje, pa bo v redu. Murakami je pač… razred zase.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan