Morozov spada v kategorijo kaktusov. Na njegovih bodicah se nabadajo balončki Jarvisa, Shirkyja in ostalih netoptimistov. In zvok, ki ga ob tem spuščajo, je fenomenalen.

Morozov je vzhodnjak. Belorus. Država, ki je znana po totalitarističnemu režimu, cenzuri in na sploh stvareh, ki se ne skladajo z zahodnjaško teorijo odprtega političnega in komunikacijskega okolja. The Net Delusion je kritika. Kritika tehnokratskega razmišljanja o pozitivnih vidikih spletnih tehnologij, ki jih optimisti prezentirajo kot ultimativni odgovor na vse slabe stvari tega planeta.

Knjiga je sestavljena iz večih primerov, na katerih Morozov preizkuša svojo tezo o impotentnosti tehnologije pri reševanju težav družbe. Od Irana, Kitajske, do demonstracij v zahodnem svetu in ostalih aktivističnih akcijah zadnjih let, ki so bile vse po vrsti označene s pridevniki spletnih tehnologij – “Facebook demonstracije”, “Twitter revolucija” in ostali buzzword nazivi, ki so spregledali ključne momente družbenih sprememb in se raje odločili fokusirati na orodja.

Poleg golega opozorila na napačno medijsko predstavljanje revolucij in ostalih gibanj ter predstavljanja političnih implikacij gre Evgeny še korak dlje. Net Delusion predstavlja teoretsko dekonstrukcijo zahodnjaškega medijska modela, po katerem se zgleduje oziroma ga izrablja tudi politična sfera in ki ima samo en namen – poveličevanje tehnologije in zamegljevanja ostalih “nepomembnih” dejavnikov razvoja okolja, v katerem živimo.

Sporočilo knjige je zelo močno in kritiko bi morali nujno upoštevati, če ne v celoti, pa vsaj deloma. Ključna je namreč čimprejšnja distanca od tehnokratskega pogleda na sociološko-medijske fenomene, saj se bomo drugače utopili ob letnem brizganju nad novimi omrežji, napravami oziroma drugimi izdelki industrije.

Priporočam.

 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan