Na povabilo sva se z Barbaro udeležila najinega prvega Service Jam dogodka, ki se je tokrat dotikal državljanove izkušnje oziroma oblikovanja storitev za uporabnika javne uprave.

Oblikovalsko razmišljanje se dotika treh točk trikotnika: tehnologija (kako je stvari mogoče izdelati), posel (je zamisel ekonomsko vzdržna ali celo dobičkonosna) in človeške vrednote (projekt mora temeljiti na dejanskih potrebah).

Tema tokratnjega Service Jam dogodka je bila državljanova izkušnja oziroma oblikovanje storitev za uporabnika slovenske javne uprave. Na začetku smo se razdelili v skupine in začeli premišljevati.

V prvem delu smo definirali problem, nato smo zdefinirali uporabnika, ki je v središču tega problema. Z uporabniko smo se nato sprehodili čez postopek opravljanja storitve, analizo občutkov uporabnika pri posameznem koraku, se nato dotaknili še možnosti monetiziranja storitve in na koncu vse skupaj zapakirali v predstavitev.

Oblikovalsko razmišljanje kot koncept mi je zelo blizu, saj se dotika vseh ključnih točk oblikovanja izdelkov/storitev, ki že v izhodišču v enačbo jemljejo tudi uporabnika oziroma potrošnika. Tako se ne dogaja pogost problem oblikovanja, kjer oblikovalec za izhodišče vzame sebe, rezultat pa je za vse ostale skoraj neuporaben.

Ker smo se na tokratnjem Service Jam ukvarjali z javno upravo, sem bil zelo navdušen nad dejstvom, da so bili v ekipi tudi ljudje iz javne uprave. Tako zadeva ni bila samo vaja v slogu, ampak dejansko debata med dvemi stranmi, ki sta vpleteni v razvojni proces. Pogrešal sem sicer več javnoupravnih predstavnikov, mogoče notica za drugič.

Gov Jam: Izboljšaj javno upravo! from Domen Savič on Vimeo.

Gov Jam: Razpisi s človeškim obrazom from Domen Savič on Vimeo.

Gov Jam: Kje so proste pisarne? from Domen Savič on Vimeo.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan