Facebook diplomacija je termin, ki označuje uporabo omrežja Facebook za doseganje strateških ciljev v državni diplomaciji oziroma splošnih odnosih z javnostmi. Kako jo razumemo v Sloveniji in kako v tujini?

Nedavno je hrvaški predsednik Ivo Josipović na omrežju Facebook stopil v stik s poslovnim angelom Dave McClure in mu poslal povabilo, naj s svojo skupino Geeks on a plane obišče tudi Hrvaško. Dave se je odzval na povabilo in napovedal, da je Hrvaška uvrščena na turnejo in da jo bo letos tudi dejansko obiskal.

Marca letos so Izraelci in Iranci s facebook diplomacijo spodbujali mirne odnose med državami in tako zapirali usta hujskačem na obeh straneh, ki so hoteli napetosti med državama eskalirati.

Facebook se kot piar orodje uporablja tudi v Sloveniji. Skorajda ni projekta oziroma komunikacijske akcije, znotraj katere ne bi nekdo na Facebook omrežju odprl profila, na katerem bi zagovarjal določeno stališče. Vseeno opažam, da pri tem komunikatorji delajo več napak in da je Facebook diplomacija v Sloveniji smešna, nekoristna in dejansko slabi komunikacijske poudarke skupin oziroma posameznikov.

Glavni razlog se mi zdi pomanjkanje definicije vloge Facebook omrežja kot komunikacijskega orodja. Zakaj ga uporabljamo, kakšne cilje skušamo z njim doseči … Facebook se jemlje kot nujno zlo, najbolj pogoste napake, ki izhajajo iz te nuje, pa so:

  • Prva in najbolj pogosta napaka Facebook diplomacije po slovensko je prepričanje, da se bodo na vaši Facebook strani zbirali sami privrženci projekta, ki ga želite komunicirati oziroma da bo Facebook služil samo prepričevanju že prepričanih.
  • Druga napaka je zelo površen in neprofesionalen odnos komunikatorjev do sporočil določenega projekta, saj se le-ta mešajo s popolnoma neprimernimi vsebinami oziroma sporočili, ki nimajo nobene veze s komunikacijsko strategijo projekta.
  • Tretja napaka je grozljiv odnos do nasprotnikov projekta, ki jih večina administratorjev podi stran oziroma izvaja mehko cenzuro z brisanjem objav, ki niso v soglasju s prepričanji tistih, ki so ustvarili Facebook stran.
  • Četrta napaka je nepovezanost Facebook strani z ostalimi komunikacijskimi orodji, ki jih komunikatorji uporabljajo v posamezni komunikacijski akciji. Tako ima človek občutek, da uradne kanale vodijo drugi ljudje oziroma da so se na Facebook omrežju aktivirale “ljudske sile”. Ta občutek neuradnosti je še toliko močnejši, saj ponavadi Facebook komunikacija ni podpisana.
  • Peta napaka je druga stran mavrice četrte napake. Facebook komunikacija je preveč povezana s posamezno osebo, ki komunikacijo podjetja izvaja kar s pomočjo svojega osebnega profila. Tako se ustvarja prevelik vtis domačnosti in ponovi napaka mešanja tipov vsebin, pri katerih človek spet ne ve, ali gre za uradno komunikacijo ali za blodnje posameznika.

Nekaj primerov bolj ali manj ponesrečenih komunikacijskih kampanj:

Če se spomnite še kakšnega, ga dopišite v komentarje!

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan