Ker me vsake toliko ljudje sprašujejo o pravilni izvedbi Facebook nagradne iger, sem na enem mestu zbral nekaj nasvetov in napotkov, kako pravilno pristopiti do organizacije le-teh.

Nagradna igra je eden od najpogostejših mehanizmov uporabe omrežja Facebook. Blagovne znamke ponavadi po tem mehanizmu posegajo takrat, ko bi rade hitro povečale število Facebook privržencev, dodatno spromovirale svoje artikle oziroma storitve oziroma ko bi rade “prihranile” na oglaševanju.

Facebook nagradna igra mora biti v skladu z dvemi skupinami pravil. Najprej morate poskrbeti za usklajenost s slovenskim pravnim redom o zbiranju osebnih podatkov sodelujočih, konceptu organizacije nagradne igre in davčni zakonodaji, nato pa je potrebno urediti še pravilno izvedbo nagradne igre, ki bo v skladu s pravili omrežja Facebook.

Facebook pravila organizacije nagradne igre

Facebook pravila opredeljuje v Smernicah komunikacije pod točko E. Ker se le-ta vsake toliko časa spreminjajo, bom to objavo po potrebi osveževal.

Datum zadnje osvežitve: 7.7.2012

Ponujam sprehod čez točke pravilne organizacije:

 • Nagradna igra se mora izvajati samo s pomočjo Facebook aplikacije.
  Tole je jasno, čeprav že tega pravila ne spoštuje veliko ljudi. To namreč pomeni, da odpadejo vse nagradne igre, ki jih organizatorji vodijo s pomočjo Facebook zida.
 • Jasno mora biti navedeno, da Facebook ne sodeluje pri organizaciji nagradne igre oziroma da z njo ni povezan.
  Tudi tega ponavadi nihče ne napiše. S tem se namreč Facebook odvezuje vsakršne odgovornosti, če bi se pri nagradni igri karkoli zafrknilo. Bolj pomembno za Američane, oni se tožijo zaradi palačink.
 • Za registracijo v nagradno igro razen všečkanja Facebook strani za aktivacijo Facebook aplikacije ne smete uporabljati funkcionalnosti Facebook omrežja.
  Tole je eno izmed največkrat kršenih pravil. Administratorji Facebook strani namreč v želji po čim večjemu številu privržencev le-te nagovarjajo s klasičnim “Všečkaj in mogoče boš izžreban!”.To ni v skladu s pravili organizacije Facebook nagradne igre. Tudi če za vstop v nagradno igro uporabljate klasično “Označi se na sliki!” oziroma “Všečkaj to objavo!” je to kršitev pravil organizacije nagradne igre. Pravilni nagovor je samo eden. “Všečkaj stran in v aplikaciji sodeluj v nagradni igri!”. In. Čisto. Nič. Drugega.
 • Gumba “Všeč mi je” oziroma “Deli” ne smete uporabljati za glasovalni mehanizem
  Nagradne igre velikokrat uporabljajo logiko “Zmagovalec bo tisti, ki bo prejel največ všečkov oziroma tisti, katerega fotografija bo največkrat deljena.” Uporaba funkcionalnosti Facebook omrežja za nagradno igro je prepovedana, lahko pa glasovanje oziroma izmenjavo vsebin izvajate s Facebook aplikacijo. Znotraj Facebook aplikacije je dovoljeno vse.
 • Zmagovalcev ne smete obveščati s pomočjo Facebook sporočil oziroma objav na njihovem zidu.
  Mislim, da je tole jasno. Od vsakega sodelujočega morate torej pobrati vsaj elektronski naslov in ga o morebitni zmagi v nagradni igri obvestiti po elektronski pošti. Nobenih objav na vašem ali njihovem zidu, nobenih sporočil …

Moje mnenje o Facebook nagradnih igrah

Čeprav jih podjetja zelo rada uporabljajo, sem sam skeptičen o prednostih take komunikacije oziroma takega načina pridobivanja privržencev. Logika pridruževanja določeni Facebook strani se namreč korenito spremeni, saj se ljudje zbirajo zaradi sodelovanja v nagradni igri in ne zato, ker bi jih vaša blagovna znamka resnično zanimala.

Nagradne igre, ki niso globoko prepletene z blagovno znamko in se držijo klasičnih mehanizmov, ki imajo en sam namen – čim večje število sodelujočih – za blagovno znamko oziroma Facebook komunikacijo pomenijo breme in ne koristi.

Zaradi nagrad se namreč na vašo Facebook stran pritepe veliko število uporabnikov, ki jih zanima materialna nagrada in ne blagovna znamka oziroma nematerialna povezava z njo. Potem imate po končani nagradni igri problem, ker se uporabniki načeloma ne odstranijo. Tako imate tudi po nagradni igri na Facebook strani veliko “mrtvih duš”, ki jih znamka ne zanima, čakajo pa na naslednjo priložnost, ko bodo lahko spet tekmovali za paket plenic.

V razmislek.