Monumentalno delo, ki vam bo vzelo kar nekaj časa predvsem zaradi rahlo dolgočasnega sloga, a vam bo po drugi strani dalo neprecenljiv vpogled v svet piratiziranja intelektualne lastnine, ki se ni začela s pojavom strežnika Pirate Bay.

Knjiga že z naslovom Piracy: The Intellectual Property Wars from Gutenberg to Gates obljublja zgodovinsko potovanje, ki se začne z umazanimi in neizobraženimi masami, ki v letih petnajstega stoletja tiskajo ponaredke knjižnih del in s tem širijo imperij zahodne kulture, nadaljuje z malo manj umazanimi pirati industrijske dobe in na koncu zaključi z nastankom digitalnih imperijev in piratov na spletu.

Avtor predstavlja piratiziranje v širšem konceptu družbenega delovanja in zagovarja tezo, da pirati s svojim delom poleg očitnega komercialnega vidika opravljajo še zelo pomembno družbeno funkcijo ohranjevanja in distribucije kulturih artefaktov, hkrati pa igrajo ključno vlogo v procesu inovacije intelektualne lastnine.

Tako so pirati igrali ključno vlogo pri širjenju angleških knjig po ostalih evropskih državah, v času prvih radijskih postaj držali prvo linijo pri vzpostavljanju lokalnih radijskih medijev in v času digitalne ekonomije vzpostavili sisteme, na katerih sistemi in naprave delujejo še danes.

Knjiga je napisana v zelo strnjenem “evropskem” slogu, ki bo odbijal tiste z željo po anekdotalnem in bolj liričnem stilu, v katerem so ponavadi napisane ameriške knjige. Podrobnosti je veliko, prehodi so jasni in človeku se zazdi, da brez piratov ne bi preživeli. Da bi se sistem avtorske pravice že zdavnej sesul sam vase, če ga ne bi tako pridno kršili. Zakon.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan