Razstave na Gospodarcu so brez duše!

06.05.2013Osebno

Po ogledu dveh razstav na Gospodarskem razstavišču lahko mirno zapišem, da je njihov smisel samo cuzanje denarja za vstopnice, medtem ko gledalec dobi zelo malo. Premalo. 

100_2810

Najprej so bila tukaj Bodies revealed, o kateri sem poslušal navdušene ocene, ko je bila odprta v Zagrebu. Najbrž je bila zadeva malo drugače zastavljena kot na Gospodarskem razstavišču, kjer me je zmotilo več stvari.

Za začetek (in to NI krivda organizatorjev) so me zmotili ljudje. Nočem se obnašat kot Mazzini, ampak zdi se mi, da “Slovenci” RES ne znamo hodit na razstave. Namesto da bi lepo mirno hodili od eksponata do eksponata smo Slovenci očitno zverzirani v šviganju med eksponati, ignoriranjem ostalih gledalcev in prerivanjem pred tablicami z napisi.

Deloma krivda vseeno stoji na strani organizatorja, ki je eksponate zelo nelogično razporedil po prostoru, tako da niti nisi imel občutka, kje se zadeva začne in kje konča. Muzeji v Berlinu in Londonu so imeli čisto drugi flow, človek je imel občutek, da spremlja zgodbo in vse skupaj je bilo bolje zapakirano.

Razstave na Gospodarcu izgledajo tako kot skladišča. Eksponati nelogično razporejeni, smer razstave ni jasno razvidna, ljudje hodijo med eksponati zmedeni in brez pravega občutka. Zaradi majhnosti prostora je vse skupaj nagužvano, majhnost pa še poveča občutek gneče in neuvidevnosti obiskovalcev.

Razstava Da Vinci – razstava o geniju trpi za vsemi temi problemi. Slabo postavljeni eksponati, slabo postavljena razsvetljava, ki včasih preprečuje normalno branje kartic ob eksponatih, neuvidevni ljudje … in nobenega občutka za smer. Sicer je zanimivo videti replike mojstrovih izumov, a se mi vseeno zdi, da bi tudi Leonardo znorel, ko bi videl način razstavljanja.

Gospodarc, hvala lepa. In nikoli več.

 

 

 

En komentar na “Razstave na Gospodarcu so brez duše!

 1. Marjana Lavrič

  Razstave na Gospodarskem razstavišču

  Pozdravljeni!

  Zahvaljujem se vam za vaše mnenje, hkrati pa mi dovolite, da se nanj tudi odzovem. Ob rob zapisa Razstave na Gospodarskem razstavišču so brez duše! 6. maja želim v imenu Gospodarskega razstavišča (GR) kot prireditvenega centra Ljubljana navesti – sicer malo pozno  -nekaj pojasnil.

  V zapisu omenjate dve mednarodni razstavi, ki sta se v zadnjem času odvili na GR: Razgaljena telesa in Genij – da Vinci. Prvo, ki je v lasti Premier Exhibition iz Atlante, je na GR organiziralo podjetje Sitra d.o.o., drugo, katere lastnik je avstralsko podjetje Grande Exhibitions, pa organizira Gospodarsko razstavišče. Obema razstavama je skupno, da je njuna prostorska postavitev (izbor prostora, razporeditev eksponatov, smer razstave, osvetlitev ipd.) potekala na podlagi v naprej jasno izdelanega koncepta oziroma navodil lastnika razstave in nikakor ni bila v pristojnosti organizatorja, ki bi lahko samo postavitev samovoljno spreminjal ali prilagajal po svoji podobi, čeprav lastniki večinoma upoštevajo tudi nekatere predloge organizatorjev.

  Postavitev razstave Genij – da Vinci je v skladu s pogodbo med lastnikom in GR vodil predstavnik Grande Exhibtions, tako da razstava v vseh pogledih ustreza njihovim standardom. Prostorsko je celo za razstavo v Ljubljani na voljo ena od največjih razstavnih površin, in sicer 900 m2, medtem ko lastnik zanjo priporoča 700 m2.

  Ceni vstopnic prve in druge sta primerljivi z višino vstopnic teh razstav v tujini. Na primer, za ogled različice Razkritih teles v Berlinu je bilo treba odšteti 25, v Ljubljani pa 15 evrov. Obe razstavi sta tako kot drugod po svetu naleteli tudi pri nas na izjemen odziv. Na to, kakšna je kultura posameznih obiskovalcev, organizator seveda ne more vplivati. Lahko pa jo s kontinuiranim gostovanjem odmevnih svetovnih razstav nemara le krepi. Na GR se veliko obiskovalcev vrača. Tudi na razstave, ki si jih je po svetu ogledalo že več milijonov ljudi, in v prostore, ki jih v skladu z jasnimi in natančnimi strokovnimi merili lastnikov razstav ponujamo na GR. Ne nazadnje, obe razstavi sta (bili) prav zaradi tako množičnega obiska tudi podaljšani.

  V prizadevanjih, da bi bile prireditve v naši organizaciji na čim višji ravni, smo tudi vaše opažanje vzeli na znanje. V upanju, da spet kdaj na GR – dobrodošli!

  Marjana Lavrič, vodja Službe za odnose z javnostmi
  Gospodarsko razstavišče

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.