Po lanskoletnem koncertnem doživetju in tik pred letošnjo ponovitvijo koncerta Bruca Springsteena sem uspel dokončati še zelo podrobno in zato na trenutke malo utrujajočo biografijo tega velikana izpod prstov Marca Dolana. A se vseeno splača.

Springsteen je eden od gradnikov aktualne in polpretekle pop kulture. Integralni del, za katerega se zdi, da je tukaj od vedno in da je že od začetka tak, kot je sedaj. Aktualen in družbeno kritičen, občutljiv na težave malega človeka … Dolan zelo dobro in natančno popiše življenjsko in ustvarjalno pot tega umetnika, ki je na začetku tako kot večina ustvarjalcev večino časa boril s sam sabo in iskal svoj umetniški glas.

Četudi je danes Springsteen eden glasnejših zagovornikov ameriških demokratov, se je politike dolgo izogibal in celo nasprotoval uporabi svojih pesmi v politične namene, čeprav so jih uporabljali tako republikanci kot demokrati (včasih tudi s popolnoma drugim sporočilom, kot ga je sam izoblikoval v določeni pesmi).

Avtor: Marc Dolan
Število strani: 560
Cena: 12 evrov
Nakup: Amazon.co.uk

Ena močnejših not knjige je primerjava umetnika z umetniško industrijo in dopolnjevanje teh dveh polov, za katera se zdi, da si včasih nasprotujeta oziroma drug drugega omejujeta pri razvoju. Dolan večkrat opiše izzive, s katerimi se je spopadal Bruce in njegov spremljevalni E street band, s katerim je Springsteen skozi leta vzpostavil skoraj družinski odnos.

Knjiga, ki na trenutke pretirava s podrobnostmi, a po drugi strani zelo dobro prikaže zgodovino in razvoj enega največjih umetnikov današnje dobe. Priporočam potrpežljivo branje, ki bo na koncu več kot nagrajeno.

Najbolj me je presenetil zadnji del knjige, ki popisuje njegovo ustvarjalno pod od leta 2005 do danes. Knjiga se zaključi s prvim delom turneje za ploščo Wrecking ball, ki za Bruca po žalovalnemu The Rising in The Promise pomeni vrnitev na dobra stara pota rock’n’rolla, tukaj pa najbolj do izraza pride njegov politični aktivizem in občutek za soljudi. In nam pove, zakaj je Bruce resnično šef.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan