Nikola Tesla, človek mnogih talentov in sposobnosti, ki je za nekatere v pogon spravil dvajseto stoletje, se v avtobiografski pripovedi Moji izumi sprehaja po svojem življenju in razlaga dogodke in peripetije, ki so pripeljali do enih največjih fizikalnih izumov naše dobe.

Seznam izumov in patentov tega srbskega imigranta, ki je v ZDA zaslovel s svojimi žarnicami, induktorji in baterijami, je skoraj daljši kot knjiga, ki jih opisuje. Srečanja z ostalimi velikimi umi svoje dobe Nikola opisuje skromno in brez napihovanja. Tudi v opisovanju delovanja svojih možganov, s katerimi je do potankosti zasnoval stroje in naprave ter jih nato brez dodatnega risanja spremenil v resničnost ni čutiti hvalisanja in olepševanja.

Zanimiv je tudi njegov pogled na zasluge pri ustvarjanju lastnega genialnega uma, od otroštva naprej. Genij se sicer res rodi, a brez podpore in neprestanega porivanja v pravo smer s strani staršev, učiteljev in sodelavcev tudi pri Tesli ne bi šlo tako zlahka.

Avtor: Nikola Tesla
Število strani: 160
Cena: 21,00 evra
Nakup: Sanje.si

Na žalost knjiga ne ponuja enostavnega recepta za genijalnost, a se vseeno da razbrati določene elemente, s katerimi se genialnosti lahko približamo oziroma jo motiviramo. Poleg že omenjene podpore okolja je treba omeniti tudi Teslino zagnanost in fokusiranost, ki ga je pripeljala do želenih rezultatov.

Eden bolj zabavnih delov knjige je Teslina komunikacija z mediji in javnostjo, kjer se mu je zaradi lastne odštekanosti in introvertnosti večkrat dogajalo, da so se ga ljudje bali, novinarji pa izogibali oziroma ga prikazovali kot nekoristnega čudaka oziroma čarovnika.

Knjigo dopolnjujejo Tesline skice in fotografije tistega časa ter spremna beseda Andreja Detele, ki še dodatno osvetljuje življenje enega največjih genijev in ga še močneje kontekstualizira ter s tem še poveča razumevanje in zanimivost besedila.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan