Murakami mi postaja vedno bolj zanimiv. Če sem se pri Kafka on the Shore večino časa praskal po glavi in skušal razumeti njegov tok misli, so mi stvari pri njegovi tekaški biografiji What I Talk About When I Talk About Running postajale bolj jasne.

Z zbirko kratkih zgodb Blind Willow, Sleeping Woman, ki jo je poimenoval po eni izmed vključenih zgodb, Murakami pri bralcu poskrbi za smeh, jok in celo paleto vmesnih čustev. Zgodbe različnih dolžin obdelujejo resnično življenje in avtobiografske dogodke in fantastični svet, kjer ne veš, kje se začnejo sanje in kaj je res.

Avtor: Haruki Murakami
Število strani: 384
Cena: 12,00 evrov
Nakup: Amazon.com

Skupna lastnost vsem zgodbam so deformirani junaki, ki se skušajo sprijazniti s svojo deformacijo in živijo v izkrivljenem svetu. Bodisi, da je to junak, ki v zgodbi Man-Eating Cats izgine, ker ga pojedo mačke oziroma junak zgodbe The Rise and Fall of Sharpie Cakes, ki izumi novo vrsto slaščice in z njo spre kulinarične kritike v obliki vran ali pa eden od preostalih 22 zgodb, ki se znajdejo v zbirki.

Slogovno so si zgodbe podobne, Murakami pa vedno znova preseneča z obrati in zapleti, ki so na trenutke res zabavni in presunljivi. Zgodbe v svojem jedrnatem slogu brez dolgovezenja hitro vpeljejo bralca in ga na koncu pustijo brez sape – zaključki so ostri in brezkompromisni.

Mogoče je zbirka celo idealno mesto za prvi randi s tem pisateljem. Zgodbe res letijo in hitro boste ugotovili, ali vam slog ustreza ali imate raje kaj bolj poetskega in manj hitrosekajočega.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan