Dajmo se torej po devetdnevnem potovanju z agencijo Ars Longa sprehoditi po točkah. Ker je bilo potovanje zares intenzivno in polno zanimivih lokacij se bom poskusil tematsko omejiti na deset točk. V nasprotnem primeru bom namreč porabil preveč črnila 😉

Razlogi za obisk Islandije:

Pokrajina. Resno. Islandija izgleda kot uvodna faza igre Civilization, kjer se morate najprej odločiti, kako bo izgledal svet. Sile so se na Islandiji odločile, da bodo naredile demo primer vsega, kar najdemo na Zemlji. Vulkani? Da. Gejzirji? Da. Slapovi? Da! Morje? Seveda. Jezerja? Why not? Ledeniki? Če že ravno kupujemo … in tako naprej.

Urejene turistične kapacitete. Pozitivno presenečen nad urejenostjo hostlov, hotelov, črpalk in počivališč. Pitna voda na vseh lokacijah, brezplačna topla voda v sanitarijah (posledica geotermalnih vrelcev), bogata turistična ponudba na lokacijah z naravnimi znamenitostmi. Kapo dol. Edini minus? Brezplačni internet je tukaj bolj izjema kot pravilo, ampak tega skorajda ne boste opazili.

Živali. Huh. Kiti. Tjulni. Ptice. Žuželke. Ni, da ni. OK, razen mačk. Teh baje nimajo. Pa zelo slabi so tudi pri plazilcih in kuščarjih. Ampak tega res ne boste opazili, ker boste vzdihovali nad kiti in pticami.

Ljudje. OK, sicer niso neki overtly attached Španci, ki vam že na letališču visijo okoli vratu in ponujajo svoja stanovanja in kuhinje, a so tudi Islandci zelo zabavni in prijetni ljudje. Res je sicer, da smo se večinoma držali turistično aktivnih lokacij, a tako velike razlike že ne more biti? Lahko pa da se motim, ampak vseeno.

Ceste. Sicer jih imajo bolj za vzorec, a je vseeno zelo težko zgrešiti pot. Označbe so vedno na pravih mestih, gneče ni nobene (resno, če se srečajo trije avtomobili, je to novica za glavna poročila), ob cestah pa vse polno trgovin, postajališč in ostalega.

Mesta in urbana naselja. Sicer niso nič posebnega v smislu starih baročnih zgradb, a je slog vseeno zanimiv in zabaven. Nizke gradnje, velika okna in razpršenost posameznih hiš, ki tudi v urbanih centrov dihajo z naravo.

Glasba. Zabavna in pestra. Od kit trgajočega death metala do elektronske glasbe, zabavnega popa in vsega, kar je še vmes. Naključnih pet: Soley, Of monster and men, Skálmöld, Sólstafir, Brain Police. Da ne bo vedno samo Bjőrk in Sigur Rós.

Pogled na svet. Ne vem, zakaj točno, a celo potovanje se mi je zdelo, da imajo Islandci krasen pogled na svet. Da so jih leteče skale iz vulkanov in neprestano spreminjanje habitata navadila na spreminjajoče se okolje in jim dale neke posebne sposobnosti prilagajanja. Kot pravi islandski pregovor: “In hard times, every thing is hay.”

Galerija. Sicer sva naredila več kot 600 fotk, ampak tole je en tak dober vzorec desetih. Za ostalo pa Flickr.

Ice berg and icelandic glacier

Whale!

Field of cool magma

Icelandic landscape

Icelandic horse

Dimmu Borgir park

Vulcanic field

Whale watching

Iceland in the summer

Puffin!

Za konec. Islandija je svet zase. In čeprav to ponavadi rečemo za vsako državo oziroma pokrajino, ki ne leži v istem podnebnem pasu, je Islandija veliko več kot samo favna in flora. Ker je relativno majhna, se splača najeti avto oziroma zadevo obiskati prek agencije. Hvalim Ars Longo, agencijo, s katero sva potovala midva. Zelo fajn organizacija, zelo aktiven urnik, sploh, če greš prvič. Za drugič si je mogoče bolj smiselno zabeležiti najlepše lokacije in jih raziskovati bolj v detajl.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan