Huh, komaj čakam kritiko Štefančiča. Ta film mu je namreč pisan na kožo, saj simbolizira vse tisto, kar je danes narobe z ameriškim duhom in telesom.

Vsebina je preprosta. Enkrat na leto se na območju ZDA zgodi čistka, kjer oblasti nad državo dvignejo roko in ljudem rečejo: “Sami se zmenite, mi gremo na pivo!” Ljudje se nato zmenijo z orožjem, koli in kladivi in naslednje jutro je vse v redu. Do naslednjega leta.

Alegorija trga, ki bo že uredil tisto, kar mora biti urejeno, je pisana na kožo neoliberalcem, in glavni junaki, družina Sandin, ki mastno služi z varnostnimi sistemi, s katerimi se lahko posameznik zavaruje pred nevidno (heh) roko trga, jo podpirajo. Zakaj je ne bi, če imajo od tega profit.

Zaplete se, ko med čistko v hišo nepričakovano uleti brezimenski klošarski “bloody stranger”, ki ga preganjajo “civilizirani, uglajeni in izobraženi” mladinci, ki od družine zahtevajo predajo tujca ali pa …

In čeprav je na začetku izbira logična, strah pa toliko večji, ker oče družine glasno prizna, da varnostni sistemi sploh niso tako dobri, kot so jih oglaševali in da bodo neznanca enostavno predali čistilcem, se nato družina nelogično odloči, da bodo tujca branili in tvegali spopad z neznanci.

Na pomoč jim nepričakovano priskočijo sosedi, a z “napačnim” namenom. Sandinove bi radi fentali sami, ker jim gre na živce profit, ki ga je družina pridobila s prodajo varnostnih sistemov. Radi bi varnost, a ne za vsako ceno! Sovražimo profit!

In na samem koncu se Sandinovi spreobrnejo – iz podpornikov Čistke, ki je dobra za celo državo, ki je dobra za vse, se spremenijo v ostre nasprotnike. Ko se znajdejo na napačnem koncu sekire, zahtevajo prekinitev ognja in mirovna pogajanja. “V tej hiši ne bo ubijanja!” proti jutru vzklikne mati Sandinova, ko je hiša uničena, trupla razmetana in pohištvo uničeno. Kako priročno!

Film ima sicer dobro premiso, ki pa ne dovoljuje kritičnega premisleka. Zakaj se Sandinovi ne izselijo, zakaj ne grejo za teden dni v tujino, zakaj tak šok nad napadalci, če so taki podporniki … Razvoj zgodbe je povprečen, v bistvu bi bilo bolje, če si napovednika ne bi ogledali, saj lahko v njem razen končnega preobrata vidite že skorajda vse. Škoda.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan