Na spletnem mestu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bilo moč prebrati naslednjo napoved.

“Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravlja v torek, 24. septembra, ob 15. uri v veliki dvorani MIZŠ (Masarykova 16) javni posvet o vlogi države pri internetu. Posvet je namenjen iskanju odgovorov na vprašanja, kaj družba vidi kot potrebno, da se zaščiti in uredi s strani države, kako daleč in za kakšno ceno je potrebno uresničevati javne interese ter kakšna je vloga ostalih deležnikov pri internetu. ” (vir)

Zanimiv dogodek, ki ni obetal ne vem kakšnih zaključkov oziroma rezultatov, saj je že napoved spisana tako generalistično, da so kakršnakoli pričakovanja odveč. Še eden tistih dogodkov, ki jih državne inštitucije organizirajo zaradi lastnega užitka oziroma brez neke jasne potrebe.

O dogodku se pred njim ni veliko govorilo, nekaj napovedi je bilo sicer mogoče videti na zelo ozkofokusiranih dopisnih seznamih, do medijev zadeva niti ni prišla. Na srečo se je med slušatelje povabil glasnik digitalnih tehnologij RS, Aleš Špetič (ne, nihče ga ni povabil kot gosta/udeleženca) in na omrežju Twitter poročal o dogajanju.

Iz generalistične napovedi smo prešli na konkretno dejanje. Ustavnovitev Slovenskega internetnega foruma (samo kot opazka – bolj splošnega imena si ne bi mogli izmisliti, veliko sreče z optimizacijo za iskalnike!), ki bo skrbel za politični dialog o internetu. To se sliši zanimivo. Še več – to je zelo konkretna napoved zelo konkretnega združenja. A kaj točno bo ta forum počel? Kaj bo njegova vloga?

A-ha. Država je ustanovila spletni forum, ki bo namenjen … dialogu? Še enkrat preberite zgornji tvit. Leta 2013 bo slovenska država na spletu ustanovila forum, ki bo namenjen dialogu o internetu.

Se opravičujem, če se moj krohot sliši skozi vaše računalnike/tablice/telefone/naprave, s katerimi berete tole objavo, ampak tole je ena najbolj bizarnih zadev, povezanih s spletom. Pazite, govorimo o državi, ki je leta 2011 podprla sporazum ACTA (.pdf), v katerem več ministrstev ni videlo nikakršnega problema (vključno z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo). Govorimo o državi, ki večino časa v svoje strategije razvoja e-družbe prepisuje evropska določila oziroma podlega nareku zasebnega sektorja. In ta država je ustanovila spletni forum, ki bo namenjen dialogu.

Se opravičujem za cinizem in sarkazem, ampak dovolj imam ustanavljanja brezzobih tigrov, ki pod pretvezo dialoga in povezovanja v skupnost tratijo energijske vire in dajejo občutek, da se na določenem področju dogajajo velike spremembe, da bomo končno začeli o informacijski družbi razmišljati širše in da se bo zadeva končno premaknila od tehnodeterminističnih definicij k bolj trajnostnim in predvsem učinkovitejšim.

Da se bomo končno začeli resnično zavedati, da smo porinjeni v svet informacijskega planeta, kjer bi se morali zavedati resnosti situacije in predvsem hitrosti razvoja posameznih vidikov tehnologije. Da bi se končno zavedali problema spletnega nadzora, problematične arhitekture interneta in zelo resnih pritiskov čisto konkretnih interesnih skupin. Da bi končno vzpostavili odločevalsko telo, ki bi imelo zobe in energijo gristi v smeri proti bolj odprtemu spletnemu prostoru, ki bi v en glas nasprotovalo vedno hujšim cenzurističnim pritiskom vlad, podjetji in posameznikom in ki bi vključevalo čim večje število javnosti, ki na tem področju delujejo in si mogoče med seboj celo nasprotujejo v smereh delovanja.

Da bi končno na podlagi dejstev in dogajanj v družbi okoli nas začeli jasno in konkretno izvajati državno strategijo o informacijski družbi, elektronski demokraciji in internetu kot prostoru, ne pa tehnologiji in da bi se končno začeli zavedati, da nas nič od prej naštetih pojmov ne bo čakalo.

Vsega tega zavedanja iz poročila z dogodka ni mogoče razbrati. Je pa mogoče razbrati veliko toplega zraka, veliko buzzwordov in veliko zagovarjanja partikularnih interesov posameznih diskutantov. In iz te moke ne bo kruha.

Vir fotografije: Milestoned

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan