Štart je impresiven. Mestece, polno odpičenih likov, neznana kupola, ki jih nepredušno zapre in pripravi do tega, da se soočijo drug z drugim, pritisk, pod katerim popokajo maske in se pokažejo pravi obrazi … vsi elementi dobre zgodbe, ki upravičujejo dejstvo, da je Under the Dome med debelejšimi špehi Kralja suspenza.

A se zgodba z začetne pozicije ne premakne in na koncu zvodeni. Stephen King v tem delu, ki ga prodajniki označujejo kot mehko nadaljevanje zgodbe o post-apokaliptičnem svetu The Stand, sicer potegne nekaj že znanih potez in dobro prikaže spremembe odnosov pod pritiskom, a je vse skupaj premalo zanimivo in preveč razvlečeno, da bi upravičevalo dolžino pripovedi.

Avtor: Stephen King
Število strani: 1074
Cena: 6,00 evrov
Nakup: Amazon.com

Mesto se torej znajde pod kupolo in King izkoristi priložnost za obsodbo vojne proti terorju, ki iz poštenih šerifov dela pokvarjene barabe. Barabe, ki krizo izkoriščajo za lasten profit in ki se ne ozirajo na trpljenje drugih. Saj veste … vojni dobičkarji.

To je izvirna ideja. In na to izvirno idejo King nalepi svoje klasične like – otroke, ki rešujejo svet. Skregano mesto, ki mora najti slogo, če hoče preživeti. Tujce, ki se na začetku ne znajdejo, na koncu pa postanejo ljubljenčki lokalnega prebivalstva. Nepričakovane obrate in prelomnice, s katerimi si avtor kupuje čas in papirnato metražo.

Za razliko od Kingove 11.22.63, ki je črpala iz zgodovinskih dogodkov in tako vzdrževala visoko stopnjo svežine in zanimivosti, je Under the Dome postana juha, ki jo je zaradi razmočenih sestavin res težko brati. In četudi v njej nastopa celo mesto (ali pa ravno zaradi tega!), je res težko najti lik, ki bi ti bil res všeč oziroma za katerega bi iskreno navijal. Škoda.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan