Ko sem pred nekaj tedni dobil povabilo k všečkanju Facebook strani “Sanjska služba”, sem samo zamahnil z roko. Stran je namreč propagirala naslednjo idejo:

Zdi se nam, da sedanje stranke in poslanci Evropskega parlamenta ne zastopajo naših interesov. Še več, z izglasovanimi zakoni nam dokazujejo, da zastopajo predvsem interese megakorporacij. Ki jih slednje udejanjajo prek svojih lobistov.
Z mnogimi odločitvami v evropskem parlamentu, ki so v nasprotju z zdravo pametjo in ogrožajo zdravje, svobodo in blagostanje državljanov, poslanci dokazujejo, da niso nič bolj primerni za to delo, kot je katerikoli slehernik.
V antiki je sorticija (izbiranje poslancev z žrebom) pomenila demokracijo, volitve pa oligarhijo (vladavino maloštevilne elite). Aristotel je sorticijo pojmoval kot ključni element vladavine ljudstva. http://en.wikipedia.org/wiki/Sortition
V modernih demokracijah pa so nam elite z volitvami zaprle dostop do centrov odločanja. Obnavljanje elit pa s poročanjem o enih in istih ljudeh podpirajo tudi mediji. Kako smo lahko dopustili, da nam, ljudstvu, ukradejo demokracijo?

Zveni znano? V zadnjem času kot gobe po dežju rastejo take in drugačne pobude na isto vižo. Ukradli so nam politiko, državo. Razviti je potrebno alternativni sistem. Izločiti se je treba iz trenutne javne debate in postaviti nove okvirje. Stari Grki so vedeli, kako to gre in tako naprej.

Da se razumemo – nič ni narobe s politično aktivacijo posameznikov, ki želijo dobro celotni družbi. Nič ni narobe s tem, da posamezniki oziroma skupine pozivajo k vključitvi v politične procese oziroma izražajo željo po sodelovanju v političnih debatah. Navsezadnje na debati, izmenjavi in predstavitvi mnenj temelji demokracija in temu res ne moremo oporekati.

Oporekati pa moramo na pol domišljenim idejam, ki se hranijo s populizmom, aferaštvom in kot glavni razlog za sodelovanje posameznika ponujajo finančne koristi, ki so vezane na etične puhlice, s katerimi nas hranijo od začetka časa.

Ponujam seznam pomislekov, ki jih imam o tem projektu.

 • Projekt Sanjska služba meče pesek v oči državljanom.
  Ko bereš opis projekta, se ne moreš znebiti občutka, da avtorjem ni jasno, kako politika deluje, zakaj imamo volitve in kaj je naloga vsakega državljana demokratične države. Naj pomagam – naloga državljanov ni voliti vedno iste obtožene kretene, naloga državljanov ni prisilno sodelovati v krajah državnega premoženja. Naloga državljanov je na volitvah izbrati najboljšo možnost, kandidirati na volitvah, če te možnosti ni oziroma pomagati sodržavljanom, ki kandidirajo. Volitve niso krive, če imajo budale podporo med podobnimi budalami in če ste vi preveč leni, da bi se spravili kandidirat.
 • Projekt Sanjska služba zamenjuje vzroke s posledicamiKo bereš razloge za projekt Sanjska služba, si ne moreš kaj, da ne bi razbral hudega pomanjkanja razumevanja avtorjev o politiki. Človek dobi občutek, kot da so politiki izdelek podjetja v tuji državi, ki nam jih v ovoju dostavijo čez mejo, tukaj odpakirajo in potem se te neavtohtone vrste pasejo po slovenskih zelenih pašnikih in žrejo ostale glodalce, ki niso navajeni tako velikih zveri. Skratka – politik se rodi in ne nastane.
 • Projekt Sanjska služba se proti korupciji bori z denarjem
  Bizarna je tudi spodbuda za sodelovanje v projektu, ki v prvi vrsti omenja relativno visoko plačo evropskega poslanca. Namesto, da bi ljudi spodbujali k oddaji političnega glasu, avtorji projekta oglašujejo visoko plačo in ostale bonitete kot najboljši razlog za sodelovanje. Pomislek – kako že deluje korupcija?
 • Projekt Sanjska služba zamenjuje pot in cilj
  Tako kot večina projektov neposredne demokracije, ki smo jim priča zadnje čase, tudi Sanjska služba ni imuna na virus tehnodeterminizma, ki določa, da bo tehnika rešila problem vsebine. Namesto, da bi državljane podučila o mehanizmu delovanja demokratičnega procesa volitev in posameznikom ponudila podporo pri registriranju društva/stranke oziroma političnega gibanja, se ukvarja s produktom ameriške delniške družbe Facebook, omenja mehanizme žreba in drugo.
 • Projekt zlorablja primerjavo s politiko v Antični Grčiji
  Dodatna bedarija projekta je že ničkolikokrat ponovljena primerjava s politično ureditvijo Antične Grčije, ki naj bi bila zgled vsem zagovornikom neposredne demokracije, a hkrati kaže zelo nizko znanje dejanske ureditve, ki so jo svoj čas furali Stari Grki. V branje ponujam kratek sprehod po tem fenomenu, iz katerega je jasno razvidno, da primerjava ni mogoča, ker se je vmes spremenilo toliko stvari, da bi morali atensko demokracijo v naših časih imenovati diktatura sužnjelastnikov. Malo drugače se sliši, a?
 • Projekt Sanjska služba se dela, kot da so državljani maksimalno družbeno aktivni
  Smešno je pri takih in podobnih projektih prebirati floskule o maksimalno družbeno aktivnih državljanih, ki jim malodane nadnaravne sile preprečujejo sodelovanje. Vprašanje – kolikokrat ste pisali oziroma stopili v kontakt s svojim izvoljenim predstavnikom? Kolikokrat ste mu predstavili pobudo, ki bi jo radi uvedli v državi? Kolikokrat ste se udeležili javne razprave, posredovali svoje mnenje? Bodite iskreni. Ravno zaradi vaše pasivnosti, vaše ignorance in vašega pišmevuhovskega odnosa do političnih procesov v državi smo, kjer smo. Ravno zaradi negativnega odnosa volivcev do politike, občutka izključenosti in nezavestnega zavračanja politične arene se dogajajo samovoljni pohodi posameznikov, korupcija, zloraba političnega zaupanja in drugo.
 • Sanjska služba je projekt, ki si ne zasluži medijske pozornosti
  Katastrofalno poročanje medijev o tem projektu, ki se v svojih izdelkih navdušujejo nad idejo, jo označujejo kot nekaj novega in drugačnega in pozdravljajo kot primerno alternativo trenutnemu očitno nedelujočemu sistemu. Nobenega kritičnega premisleka, nobenega mnenja strokovnjakov s področja volilne zakonodaje, politike … Samo nabijanje v slogu top shopa. “Ste razočarani? Garantiramo rezultate!”

Kot vedno sem tudi tokrat najbolj razočaran nad mediji. Namesto da bi se kritično pozicionirali spet delujejo kot ojačevalci signala oziroma legitimizirajoča sila, ki iz zajebancije kar naenkrat nadomesti oziroma prekrije težave pasivne volilne baze, nedelujočih medijev in zasledovanja partikularnih interesov predstavnikov ljudstva. Ampak hej! Važno, da lahko lajkam.

Vir fotografije: quinn.anya@flickr

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan