Da je Facebook vir vsega hudega, smo že navajeni. Družabno (in nikakor ne družbeno!!!) omrežje je že od svojega nastanka moralo prenašati take in drugačne kritike uporabnikov, ki so bili nezadovoljni z vsako spremembo, ki so kritizirali vsako noviteto in ki bi si želeli samo to, da bi jih pustili v filtrirnem mehurčku, kjer bi se z desetimi prijatelji pogovarjali o grozni frizuri Kate Winslet na Oskarjih.

Zadnji bum je povzročila strateška odločitev lastnikov Facebook omrežja, da razmeram na trgu prilagodi algoritem, ki skrbi za prikazovanje vsebin na časovnicah uporabnikov. Mogoče vas je to šokiralo, ampak vedeti je treba, da je Facebook je eno navadno podjetje. Ki ponuja tržno zanimivo storitev in ki se prilagaja razmeram na trgu.

Eno zadnjih “Dear John” pisem, ki jih je spletišče EAT24 spisalo kot pojasnitev, zakaj so se odločili, da bodo prenehali uporabljati Facebook omrežje, ima vse znake nerazumevanja komunikacijskega trga in po mojem mnenju kaže na nerazumevanje lastne uporabniške baze.

Začne se dramatično.

When we first met, you made us feel special. We’d tell you a super funny joke about Sriracha and you’d tell all our friends and then everyone would laugh together. But now? Now you want us to give you money if we want to talk to our friends. Now when we show you a photo of a taco wrapped with bacon, you’re all like “PROMOTE THIS POST! GET MORE FRIENDS!” instead of just liking us for who we are. That’s hella messed up.

Takoj lahko začutimo, da je užaljenost pri uporabi navidezno brezplačnega orodja, za katerim stoji borzno zanimivo podjetje zelo visoka in podobna užaljenosti otroka, ki ne razume, da je treba balon plačati. In da avtomobilčki niso zastonj.

Kaj se je zgodilo oziroma zakaj je kar naenkrat balon potrebno plačati?

Če pogledamo graf rasti uporabnikov omrežja Facebook, lahko hitro vidimo, da se je v dobrih sedmih letih nasičil z uporabniki, saj je po vsem svetu število uporabnikov iz 12% povečalo na dobro polovico. Hkrati se je s številom uporabnikom povečala tudi količina vsebin, ki se komunicira na tem omrežju. Zamislite si televizijo na sobni anteni s petimi kanali in primerjavo s kabelskim sistemom, kjer imate več 100 različnih kanalov – kako to vpliva na konzumiranje vsebin?

Algoritmi so se zato spremenili. Ker je bilo na začetku vsebine v primerjavi z uporabniki premalo, so vsi videli vse (in še več). Administratorji Facebook strani se niso preveč pretegnili pri ustvarjanju zanimive in relevantne vsebine, ker je bilo vsebine malo in je Facebook sam skrbel za to, da so jo videli vsi oziroma da jo je videlo čimveč različnih ljudi. Tako se na primer objave Facebook strani niso objavljale v isti vrsti kot deljenje te vsebine in podobno.

Načini prikazovanja vsebin na omrežju Facebook so, lahko bi jim rekli, poslovna skrivnost. Nihče natančno ne ve, kaj vse Facebook algoritmi upoštevajo, ko se odločajo med prikazom objavo Facebook strani A in ignoranco objave Facebook strani B. Vseeno lahko s testiranjem hitro ugotovite, da v igri ni samo en faktor, ampak je celotna zadeva malo bolj komplicirana.

Eden bolj pomembnih faktorjev je zagotovo interakcija uporabnikov z vašo objavo. Komentiranje, deljenje, všečkanje pripomorejo k temu, da Facebook vašo objavo uvrsti višje oziroma jo pokaže večim ljudem. To sicer ne pomeni, da bodo vašo objavo videli vsi oboževalci vaše Facebook strani, a razlike med dobro in slabo vsebino oziroma vsebino, ki zanimira občinstvo se bodo poznale.

Ključno je tudi vprašanje, na kakšen način je posamezna Facebook stran pridobivala nove oboževalce. Direktno nagrajevanje, pogojevanje sodelovanja v nagradni igri z všečkanjem … vse to so mehanizmi, ki na dolgi rok ubijajo vaše občinstvo. Ljudje namreč do vaše vsebine pristopajo s čisto drugim mehanizmom dojemanja kot bi ga uporabljali, če bi jim bila vaša vsebina res všeč. To se vidi tudi po nizkem številu reakcij na nenagradne objave oziroma splošno nizek nivo aktivnosti s strani obiskovalcev. Ker jih vsebina ne zanima, ampak so pri vas samo zaradi morebitne nagrade.

Da se je Facebook končno odločil, da bo kvalitetno vsebino nagrajeval z večjim dometom je tudi novica o mehki cenzuri objav, ki direktno nagovarjajo občinstvo k všečkanju/deljenju. To je dobra novica za vse tiste, ki bi radi skozi družabno mrežo prišli do kvalitetnih in zanimih vsebin, ki nam jih priporočajo prijatelji in slaba novica za vse spletne guruje, ki so se mehanizmov direktnega nagovora posluževali za nagradne igre in ostale manj pomembne vsebine.

Kaj torej ostane urednikom? Stremenje k vedno boljši vsebini, s katero bodo v prvi meri zanimirali svoje občinstvo in mu ponujali objave, ki bodo spodbujale kvalitetno reakcijo. Ki ne bodo izkoriščale mehanizmov omrežja za ustvarjanje pomena vsebine in ki se bodo bolj ukvarjale z zabavanjem uporabnikov kot pa z direktno promocijo blagovne znamke.

 

 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan