Dajmo medije v medije: Hypo Alpe Adria in Slovenske novice – končano

230008793_482168ddd3_z

Zaključek

Po tednu dni neodgovarjanja na pozive so se pri banki končno zganili in v rahlo zmedenem slogu pojasnili, da so oglase umaknili. Rahlo zmedenem zato, ker najprej so najprej odgovorili, da se “naši oglasi ne pojavljajo ob novinarskih prispevkih, ki jih omenjate. Nanje smo pozorni in skupaj z medijsko agencijo naredimo vse, da se v primeru pojavljanja umaknejo.” Ko sem jih nato vprašal, ali so jih umaknili po pozivu, pa so odgovorili, da so nam na to vprašanje že odgovorili v prvem odgovoru.


 

Hypo Alpe Adria je družbeno odgovorna banka. Pišejo, da je “s svojimi poslovalnicami prisotna na celotnem slovenskem prostoru, zato negujemo povezave tako z lokalnim kot tudi s širšim družbenim okoljem. Hkrati so “Družini prijazno podjetje”. “V letu 2012 je Hypo prejel osnovni certifikat »Družini prijazno podjetje«. Ta certifikat formalno potrjuje naša dolgoletna prizadevanja na področju ustvarjanja dobrih pogojev za delo in zavedanja težavnosti usklajevanja družinskega življenja s službenimi obveznostmi.”

A hkrati oglašujejo poleg naslednjih vsebin.

Untitled-3

in

hypo1

Kako gre to skupaj?

Poziv

Spoštovani!

Na vas se obračamo s prošnjo po prekinitvi oglaševanje vaših storitev/izdelkov na spletišču Slovenskih novic. Ker z denarjem iz oglaševanja tako vaše podjetje posredno podpira take vrste “novinarstva” in ker menim, da si tako ugledna blagovna znamka ne zasluži oglasov zraven tako krvavih vsebin, vas prosim, da umaknete svoje oglase s spletišča Slovenskih novic.

Kot družbeno odgovorno podjetje vas pozivam, da oglase s spletišča Slovenskih novic umaknete in se opredelite do oglaševanja na taki “novinarski” mrhovini. Ne razumem namreč, kako lahko na eni strani trdite, da ste družbeno odgovorno in družini prijazno podjetje, hkrati pa lahko vaše oglase gledamo poleg vsebin “Hči na stranišču, mamo posilil”, “Borec za pravico švercal heroin” in druge.

Za umik oglasov so se že odločila podjetja Mimovrste d.o.o., Bisnode d.o.o., Microsoft Slovenije, Bernardin Group,  Weleda Baby in Ljubljanske mlekarne ter Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav, podjetji Si.mobil in Krka pa sta nam dali obljubo, da bosta naredili vse, kar je v njihovi moči, da se njihovi oglasi poleg takih vsebin ne bodo več prikazovali.

S spoštovanjem,

Domen

Sporočilo lahko pošljete na natasa.crnkovic@hypo.si

 

8 komentarjev na “Dajmo medije v medije: Hypo Alpe Adria in Slovenske novice – končano

 1. aleš Kranjc Kušlan

  No to, da Simobil in Krka zagotavljata da bosta naredila vse, da ne bosta objavljala ob slabih novicah je pa res primer korporativne hinavščine prve vrste. Kaj pomenijo “dobre novice” in ob katerih vsebinah ne bosta oglaševala? A bosta to vprašala Saviča ali koga drugega? A boš postal njihov svetovalec za objavljanje ob dobrih novicah ali kaj?
  Dejstvo je ali objavljaš v SN ali pa ne. Vse ostalo je sprenevedanje. So mi veliko bolj všeč tista podjatja, ki pravijo da bodo oglaševala še naprej, kot tista ki se sprenevedajo tako kot Simobil in Krka.
  Če boš odobraval oziroma podpiral takšno sprenevedanje (kar se sedaj dogaja) potem je ta tvoja akcija precej vprašljiva. Družbena odgovornost pač ni samopostrežna trgovina, kjer si vsak izbere to kar mu odgovarja, ampak je precej dodelan sistem, ki ima jasne podlage in procese, le seznaniti se je potrebo z nimi in jih zavestno, odkrito in načelno začeti uveljavljati. Velja pa to za vse deležnike, ne le podjetja.

   
 2. MihaMK

  Domen sem te našel prek hadovega zapisa in se mi zdi zanimiv blog. rad za svojo dušo analiziram primere aktivizma in se mi zdi tole zelo dober primer glede na zgodbo ravnatelja

  edino mi ni jasno, ko sem na hiter pregledal tvoje objave, pa te prosim, če mi pojasniš kaj točno je point zapisa glede hypota in linka glede novice, da so ujeli švercerja heroina? a torej slovenske novice nebi smele pisat o tem, da so ga dobili? a se ti ne zdi, de je tvoj poziv cenzura?!

  pa če daš v google ime prevoznika in heroin evo zadetkov:
  1. zadetek na 24ur http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/voznik-slovenskega-tovornjaka-s-heroinom-naj-bi-moral-nepricakovano-na-servis.html
  2. zadetek na dnevnik.si: http://www.dnevnik.si/kronika/priznal-da-prevaza-heroin

  a boš pisal tudi njim na dnevnik / pop in njihovim oglaševalcem? Če nadaljujem … včeri sem zvečer gledal pop tv in so poročal o ravnatelju ene šole, kjer so tamali pretepli enega otroka ker je iz bosne in revež, pa so novinarji nabili ravnatelja, da bi on moral to preprečit pa ni, ker da je on odgovoren za šolo. Kaj če bo zdaj ta ravnatelj naredi samomor? a pop nebi smel poročat o tem, da na eni šoli tepejo otroke? a boš nabil popove oglaševalce zarad tega prispevka?

   
  1. Domen Savič Post author

   Živjo. Govoriš o dveh ločenih primerih z isto podlago, pa ti bom odgovoril v dveh delih.

   Najprej glede vsebine in oglasov. Akcija ne temelji na kritiziranju vsebine, temveč na povezavi družbeno odgovornih podjetij in specifičnih vsebin. Se pravi, da je trenutno načeloma večji problem povezava deklarativno družbeno odgovornega podjetja in vsebine “Počasi ga je ubijal in gledal TV”, kot pa vsebine same. Akcije sem se lotil, ker se mediji in oglaševalci medsebojno obtožujejo glede padanja kvalitete medijskih vsebin (mediji trdijo, da producirajo vsebino, ki je všeč oglaševalcem oziroma privlači uporabnike, oglaševalci pa, da je njim vseeno za vsebino, da oni hočejo samo oči uporabnikov). In sem se lotil izpraševanja oglaševalcev, rezultat pa je viden. Lahko bi se sicer vprašal, v čem je poanta in kje je javni interes take zgodbe, kaj naj občinstvo od tega odnese, a to je že napredna funkcija medijev.

   Drugi primer o šoli, kjer pretepajo otroke, nima nobene veze s prvim (no, razen lokacije). Ta zadeva je vsekakor v javnem interesu in je prav, da mediji o tem poročajo ter da problematizirajo odgovornost ravnatelja, ki bi moral na svoji šoli zagotavljati red in mir. A če primera pogledaš ob bok drug drugemu vidiš, da v prvem primeru tega javnega interesa ni bilo.

   Pa še glede cenzure. Ne zdi se mi, da gre za cenzuro. Mediji bi se morali zavedati svoje odgovornosti do občinstva in zdefinirati svojo vlogo v družbi. In na podlagi te definicije oblikovati tudi vsebine. Sedaj je prizma obrnjena in objava vsebine v mediju avtomatsko legitimizira objavo za nazaj. Kar ni prav. To je približno tako, kot bi rekel, da si ti enega na gobec, ker te je on potem nazaj usekal.

    
 3. Pingback: Dajmo medije v medije: Po denarnici! | The L Files

 4. Jus55

  Verjamem, da so slovenski mediji na kar nizki ravni inbi rabili kakšno zaušnico, ampak se mi zdi, da tukaj podobno kot že komentar višje, ne vidim vsebinsko nobene povezave med banko in vsebino. Odgovor na to si že objavil, ampak se ne strinjam, da bo sedaj oglas enega podjetja, ki je dejansko družbeno odgovorno, spremenilo naravo tega častnika. Bodo pa druga podjetja tam oglaševala, ker ljudje bodo še naprej brali slovenske novice, pa če bo tvoj blog uspešno realiziral vse “probleme” ali ne.
  Pa še to, zanima me, a imaš v planu se lotiti tudi drugih rumenih/nizkotnih novic?

   
 5. B

  Meni se pa zdi, tale akcija fantastična in dokazuje, kaj vse lahko en posameznik doseže, če ima dovolj energije in zasona. In tudi poduk nam ostalim, da ne stojimo križem rok pod izgovorom, da se “itak nič ne da”

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.