hero

Ker se približujejo prazniki, ki jih prodajajo z gestami miru in samorefleksije, bomo do petega januarja 2015 začasno ustavili akcijo Dajmo medije v medije. Ta čas izkoristite za svoje bližnje in tiste, ki jih nosite v srcu. Izkoristite ga za druženje, premišljevanje in pizdenje nad TV sporedom.

Kaj smo dosegli dosedaj?

Ko sem se konec letošnjega novembra lotil akcije Dajmo medije v medije, sem si za cilj postavil razvoj boljše medijske krajine v Sloveniji. Jasno mi je, da tega cilja ne bomo dosegli čez noč, a me to ne moti. Rad delam stvari, ki jih delam rad in ki se mi zdijo pomembne. In vzpostavitev normalne in v občinstvo usmerjene medijske krajine se mi zdi imperativna za normalizacijo družbenih razmer v Sloveniji.

Navdušen sem nad dosedanjo energijo posameznikov in skupin, ki so akcijo posvojili in v njej vidijo vsaj tako velik smisel, kot ga vidim sam. Navdušen sem nad samoorganiziranostjo, nad zavzetostjo in nad podporo v javnosti. Hvala vsem in vsakemu posebej.

Dosedaj se je za umik oglasov s prvega portala odločilo deset podjetij, dve pa sta se opredelili do oglaševanja na mrhovini in se izrekli proti njemu. To se mi zdi pomembno, saj so dosedaj oglaševalci in “novinarji” drug drugega obtoževali glede razlogov za ustvarjanje vsebin. Sedaj je jasno – oglaševalci takih vsebin nočejo.

Akcija je prišla tudi v medije, ki so o njej poročali. Dnevnik, Večer, RTV Slovenija, Metina lista, Torek ob petih so dosedaj poskrbeli za medijsko odmevnost poziva po boljših medijih in upam, da bodo akciji naklonjeni tudi v prihodnosti.

Kam naprej?

Vzporedno z izpraševanjem družbeno odgovornih podjetij tečejo pogovori z interesnimi skupinami, ki se ukvarjajo s tem področjem tako na strani medijev kot tudi na strani odnosov z javnostmi in marketingom.

Kot sem že večkrat poudaril, je pozivanje podjetij samo prva od več faz projekta, ki ga mislim zastaviti tudi konstruktivno oziroma z mislijo na ustvarjanjem boljše klime, v kateri bodo uspevali boljši mediji.

14. januarja 2015 bomo v coworking coni Poligon začeli s vseslovensko turnejo predavanj o projektu in skušali relevantne javnosti in skupine prepričati o razvoju novega modela medijskega komuniciranja in produkcije vsebin.

S sodelovanjem z že obstoječimi interesnimi skupinami in združenji bomo vplivali tudi na ljudi, ki trenutno že delujejo v novinarstvu, oglaševanju in odnosih z javnostmi ter skušali spremeniti delovanje že obstoječih medijskih podjetij. Hkrati bomo pozornost namenili tudi spodbujanju in promociji novih poslovnih in medijskih modelov, ki že obstajajo oziroma so šele na začetku svoje razvojne poti.

Da se. Gremo naprej!