7705827628_9b4dd52f27_z

Eden od oglaševalcev na spletišču Slovenskih novic je tudi ministrstvo za kmetijstvo, ki je tam oglaševalo svojo akcijo Sestavi svoj orkester. Oglasi so se do nedavnega kazali poleg zelo problematičnih vsebin.

Na ministrstvo smo naslovili vprašanje o smislu oglaševanja na takih vsebinah in jih hkrati povprašali še o strošku oglaševanja, ki smo ga državljani plačali iz skupne blagajne. Ker so bili v svojem odgovoru zelo izčrpni, jim oprostimo skoraj mesec dni dolgo čakanje na odgovor.

Takole pišejo:

“Spoštovani,

v zvezi z vašimi vprašanji vam pojasnjujemo, da ministrstvo v okviru kampanje, ki jo na podlagi javnega razpisa izbran izvajalec, izvaja oglaševalska agencija. Ta je v okviru programa ob prijavi na javni razpis, predvidela tudi oglaševanje na spletni strani slovenskenovice.si. Na tem mediju se oglašuje v okviru promocijske kampanje na način mrežnega paketnega zakupa, kar pomeni, da je spletno oglaševanje na mreži zakupljeno kot paket in zaradi tega določenih postavk ni mogoče ločiti.”

Dobro, to bom razumel kot namig, da mi za določen članek ne morejo povedati, koliko prometa so naredili, da pa mi lahko povejo, kako uspešno je bilo oglaševanje na spletišču Slovenskih novic.

“Na voljo so tako podatki o prikazih in klikih benerja na spletni strani. Do 14. 1. 2015 je bil oglas na strani prikazan 628.542 krat, dosegel pa je 506 klikov, kar pomeni, da je CTR 0,08%. Stroška zakupa ni mogoče natančno določiti, ker gre (kot zgoraj navedeno) za paketni zakup mreže. Ocena agencije je, da je v okviru dosedanjega oglaševanja na spletu znesek zakupa na slovenskenovice.si znašal okoli 260€.”

Za primerjavo – študija za leto 2013 ugotavlja, da je povprečen CTR oglasa v evropskem prostoru 0,45%.

Z ministrstva še sporočajo, da “bo z agencijo vsekakor proučilo možnosti, ali in kako se v nadaljevanju tovrstnim oglaševanjem v povezavi z neetičnimi temami, čim bolj izogniti oz. zadevo proučiti tudi v kontekstu vaših predlogov.”

Gremo naprej!

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan